Aktuelno Društvo Srbija

Vučić čestitao muslimanima: Kurban bajram svjedočanstvo da smo svi braća

Foto: PrtSc predsednil.rs

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić čestitao je Kurban Bajram Reisu-l-ulemi Islamske zajednice Srbije Seadu ef. Nasufoviću i predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftiji dr Mevludu ef. Dudiću kao i pripadnicima islamske zajednice.

Cestitka Kurban Bajram, 31.7.2020.

“Vama, vjerskim službenicima i svim vjernicima islamske vjeroispovjesti od srca čestitam Kurban Bajram u iskrenoj vjeri da će vam ovaj veliki praznik donijeti svako dobro, spokoj, blagostanje vašim porodicama i nadu u dobra vremena koja će doći nakon velikih iskušenja sa kojima se svi suočavamo”, naveo je Vučić izražavajući želje, kako je naveo, prije svega, dobro zdravlje, za koje se svi borimo u ovim teškim vremenima.

On je podvukao da je “nevolja zajednička, ali je možemo savladiti kao i svaku do sada – uz međusobno razumjevanje, poštovanje, brigu o bližnjima i čvrsto uvjerenje da ćemo i ovo zajednički prebroditi”.

U upućenoj čestitiki Vučića piše da je simbolika kurbanskog žrtvovanja jeste simbolika praštanja, pomaganja, susretanja sa braćom i komšijama, međusobnog približavanja.

“Ovo je praznik koji slavi velikodušnost, saosjećanje sa onima koji nemaju, kao i solidarnost koja nam je svima potrebna, možda više nego ikada prije. Ovaj praznik predstavlja istinski odraz jedinstvenosti ljudskog roda, zajedničkih predaka i naslijeđa, kao i podsjećanje i svjedočanstvo da smo svi braća i da je jedan od najvažnijih ciljeva svakog čovjeka život u duhu tolerancije, pomaganja, širenja dobre volje među ljudima i milosrđa prema nevoljnima, na koje nikada ne smemo da zaboravimo. Želim vam da praznik provedete u miru i radosti, da u duhu Kurban Bajrama i uz iskrene molitve uvek dočekujete dobre vijesti i svako dobro i napredak u našoj zajedničkoj kući, u našoj Srbiji. KURBAN BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!“, navodi se u čestitki predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: