20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Turska

U Sandžaku “Serdžada za Tursku”: Vjernici izdvojili novčana sredstva za pomoć turskom narodu

Povodom požara koji su zadesili Republiku Tursku u prethodnom vremenskom periodu i uslijed ogromne materijalne štete koju su požari izazvali Mešihat Islamske zajednice Sandžaka, Rijaseta Islamske zajednice Srbije (IZS) donio je odluku o postavljanju sedžade (sergije) i prikupljanju novčane pomoći.

Danas, nakon Džuma-namaza u svim džamija na području Mešihata Islamske zajednice Sandžaka vjernici su izdvajali novčana sredstva za pomoć turskom narodu.

“Na ovaj način Mešihat IZ-e izražava solidarnost sa turskim narodom i Repubiko Turskom. Mešihat se saosjeća i čini dove za porodice koje su izgubile svoje najbliže tokom ove prirodne katastrofe, a povrijeđenima upućujemo želje za što brži oporavak”, naveo je u odluci predsjednik Mešihata IZ-e Sandžaka muftija Senad ef. Halitović.

Glavni imam Medžlisa IZ-e u Novom Pazaru je Hasib ef. Suljević je tokom obraćanja sa hutbe podsjetio da su se u Turskoj desili najveći požari u posljednjih nekoliko decenija i da je u preko 300 požara živote izgubilo najmanje osam ljudi.

“Allah zna koliko je za to kriva ljudska ruka, ali mi kao braća te sile, ipak su oni u svim dunjalučkim aspektima sila, mi smo mali, nejaki, ali naše srce ne smije da bude nejako, začahureno, mora da iskaže solidarnost sa tom braćom. Više radi primjera, simbolike islamske i istinske, nego što ćemo mi konkretno pomoći. Prije svega možemo da im pomognemp dovama”, istakao je Suljević podsjetivši na priču o mravu iz perioda Sulejmana aljehiselama, koji je noseći kapljicu s vodom da gasi ogromnu vatru, kada su ga upitali kako će je on ugasiti odgovorio “da se zna na čijoj sam strani”.

Od ukupno 208 šumskih požara u 44 grada Turske, pod kontrolu je stavljeno njih 196.

 

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: