Aktuelno Društvo Srbija

Samo vas gledamo: Srbiju će nadzirati 8.000 kamera MUP-a

Umesto 1.000 Srbiju će nadzirati 8.000 kamera, a sve njih Ministarstvo unutrašnjih poslova mora da obeleži, to su novosti koje nam donosi Pravilnik o načinu snimanja na javnom mestu i načinu saopštavanja namere o tom snimanju, objavio je startit.rs, prenosi Društveni pregled.

Kako se navodi, ukoliko se na javnom mestu vrši nadzor, nužno je da postoji znak koji ukazuje da se na tom mestu trajno ili povremeno snima. Do sada je takve znakove postavljala inicijativa hiljadu.camera.rs, ali će od sada to biti posao nadležnih organa.

Uz to, inicijativa neće više morati da lovi kamere za nadzor i na svom sajtu objavljuje njihove lokacije, jer te informacije resorno ministarstvo, prema pravilniku, mora da pruža na svojoj znaničnoj internet stranici.

U dokumentu je objašnjeno i šta se sve može koristiti za video nadzor, pa se pominju akcione kamere, mobilni telefoni i dronovi. Nije jasno gde će biti zalepljena nalepnica, ako nas snimaju iz vazduha, ali sada znamo da će za potrebe nadzora biti upotrebljeno više od 8.000 kamera.

– Samo obeležavanje kamera nije najveći problem

Iz Share fondacije podsećaju da je Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti još krajem maja utvrdio kako je čitava procedura nadzora i procena njenog uticaja u neskladu sa zakonom. Zato ukazuju da je vrlo diskutabilno da li je pravilnikom predviđen način adekvatnog obaveštavanja građana o obradi njihovih podataka i pravima koja imaju u tom pogledu pripadaju.

„Zvanično obeležavanje policijskih kamera jeste bitan korak ka transparentnosti, ali se i dalje primećuju ogromne razlike u lokacijama kamernih mesta i broju kamera kada se uporede ažurirani MUP-ov spisak i građanska mapa”, zaključuju u Share fondaciji.

“Međutim, samo obeležavanje kamera nije dovoljno, niti je najveći problem. Ono što jeste sporno je način na koji će se podaci sa tih kamera čuvati i obrađivati, a posebno onih pametnih kamera. Da li uopšte možemo da govorimo o prednostima i manama sistema za nadzor dok god cure podaci iz državnih baza?”, ukazuju iz startit.rs.

– Sve više kamera. Detekcija svih lica. Profilisanje.

Do sada se brojem kamera uglavnom licitiralo u izjavama za medije čelnika policije, no ovaj dokument po prvi put zvanično navodi da će se u okviru ovog sistema za video nadzor koristiti 8100 kamera. Pored kamera na stubovima, policija je kupila i mobilne kamere (eLTE terminale), kamere za vozila te kamere koje su deo uniforme policajaca (bodycam).


U ovom dokumentu se eksplicitno navodi da će do kraja projekta MUP proširiti funkcionalnost video analitike uvođenjem funkcionalnosti – automatsko detektovanje lica iz kontinualnog video materijala. Softver za detekciju automatski detektuje lik svih koji prolaze kroz zonu nadzora kamera i izdvaja ih u vidu fotografije i kratkog video zapisa.

Sa druge strane, MUP navodi da će se identifikacija, odnosno prepoznavanje detektovanih lica vršiti samo u određenim situacijama i u skladu sa svrhama predviđenim ovim dokumentom. Pozivajući se na Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, MUP je obradu podataka u okviru ovog sistema razdvojio na dve celine.

Posebni režim koji se odnosi na obradu podataka u vezi sa sprečavanjem i otkrivanjem krivičnih dela i prekršaja. U ovim slučajevima MUP planira da koristi softver za prepoznavanje lica kako bi se identifikovala lica:

Izvor: https://startit.rs/umesto-1-000-bice-8-000-kamera-koje-ce-nas-snimati-mup-ce-posebno-oznaciti-svaku/

Povezane vijesti

%d bloggers like this: