24 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Politika Sandžak Srbija

Konaković se u Novom Pazaru interesovao o položaju Islamske zajednice

Predsjednik stranke iz Sarajeva, Narod i pravda (NiP), Elmedin Konaković boravio je danas u Novom Pazaru gdje se susreo sa predstanicima Stranke pravde i pomirenja (SPP) i Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS).

Kako je saopštio Mešiha IZ- e u Srbiji član Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, sa delegacijom, posjetio je Mešihat IZ-e u Srbiji gdje mu je domaćin bio predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

“Tom prilikom, Konaković se interesovao o položaju Islamske zajednice, kao i problemima sa kojima se ona suočava.Posebno je bilo riječi o tome da pored dobrih odnosa koje Rijaset u Sarajevu ima sa Mešihatom i bošnjačke institucije u BIH rade na izgradnji i unapređenju saradnje sa Bošnjacima u Sandžaku i Srbiji”, navodi se na sajtu Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

– Faktor: KOnaković i Abazović dio Zukorlićevog “koncepta”

Sarajevski Faktor je danas podsjetio da je Muamer Zukorlić, lider srbijanske Stranke pravde i pomirenja (SPP), za svoju privatnu televiziju u Novom Pazaru je 7. januara otkrio da je Narod i pravda Elmedina Konakovića neka vrsta njegove ispostave u Bosni i Hercegovini koju je “više puta na razne načine podržao”.

Zukorlić tvrdi da nemaju ambicije pokretati SPP u BiH, ali da će njihov koncept realizirati preko NiP-a te da je njegova partija “brod koji će zamijeniti propale brodove SDP-a i SDA kod bošnjačkog naroda” te nametnuti dugoročnu alternativu u skladu tradicije i modernosti.

Muamer Zukorlić i Elmedin Konaković posljednji put su u Sarajevu viđeni zajedno 24. decembra u hotelu Europa, a intenzivno sarađuju i viđaju se od samog osnivanja NiP-a.

Konaković je u javnosti ranije pokušao negirati političku vezu NiP-a i SPP-a, odnosno Zukorlića.

Građani Kantona Sarajevo su odlukom Konakovića Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti (BANU), iza koje stoji Zukorlić, iz kantonalnog budžeta dali 60.000 KM, što je predmet istraga Tužilaštva KS.

Istovremeno, u nedavnom intervjuu za N1 Konaković je rekao da je Muamer Zukorlić ”čovjek kojeg cijeni na političkoj sceni Srbije”. Na pitanje o novcu za BANU-u, Konaković je dao odgovor koji je neistinit, objavio je faktor.ba.

Podsjeća se i da, osim NiP-a, dio “koncepta” Zukorlić su, kako je potpredsjednik Skupštine Srbije i sam rekao, još neke stranke u regionu. Zukorlićev SPP je, između ostalog, u koaliciji sa URA-om Dritana Abazovića u Crnoj Gori.

Foto: mesihat.org, faktor.ba

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: