14 Avgusta, 2022
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Politika

U Sarajevu masovni protest protiv najavljene odluke visokog predstavnika o izmjenama Izbornog zakona

U Sarajevu je večeras organiziran masovni mirni protest građana protiv najavljene odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita (Crristiaau Schmidta) o izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH, a okupljeni su pozvali visokog predstavnika da odustane od najavljenih odluka i izađe pred građane, a upućen je i poziv ambasadama SAD-a i Velike Britanije u Sarajevu da se očituju o najavljenim potezima OHR-a.

Ispred zgrade Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (OHR) okupile su se hiljada građana. Oni su predstavniku međunarodne zajednice Christianu Schmidtu poručili da neće dozvoliti podjelu države BiH, za nju su ginuli i krvarili, te da su protiv diskriminatornih izmjena Izbornog zakona BiH.

Na protestu su učestvovali i visoki zvaničnici BiH i lideri političkih stranaka koje su podržale skup, uključujući Šefika Džaferovića, Željka Komšića, Bakira Izetbegovića, Nermina Nikšiča, Fahrudin Radončić, Elmedina Konakovića i druge.

Rješenja moraju pogodovati svim građanima u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović obratio se skupu i poručio da se obraća kao predsjedavajući Predsjedništva BiH.

“Nisam došao ovdje da vas dijelim, govorim kao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Za mene ste svi ovdje jednaki, hvala vam što ste došli. Nisam mogao da zamislim kad sam polagao zakletvu da ću zajedno sa građanima izlaziti na proteste i braniti interese države”, rekao je Džaferović.

Zahvalio se svim građanima koji su došli da izraze svoje nezadovoljstvo.

“Dozvolite mi da kažem, u ime svih građana da pozovem visokog predstavnika da u ovom trenutku u toku predizborne kampanje ne mijenja Ustav i Izborni zakon. Predsjednici svih stranaka su u Briselu 12. juna potpisali izjavu da se ovaj posao radi šest mjeseci nakon sto se formiraju vlade na svim nivoima”, rekao je Džaferović.

Poručio je da Bosni i Hercegovini i njenim građanima trebaju rješenja koja pogoduju svakom građaninu ove zemlje.

-Poziv visokom predstavniku da izađe pred građane

Dervo Sejdić, apelant pred Sudom za ljudska prava, pozvao je na održavanje ovih protesta kao reakciju na neslaganje s planiranim izmjenama Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, a pozivu su se pridružile i brojne političke stranke.

Sejdić je pozvao visokog predstavnika Schmidta da izađe iz zgrade i bar se kratko obrati okupljenim građanima.

“Pozivamo visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da nam se ukratko obrati. Samo pola minute, minut. Gospodine visoki predstavniče, izađite pred građane BiH i recite kakve su vam namjere i kad ćete objaviti svoje stavove“, rekao je Sejdić.

On je poručio visokom predstavniku da ne donosi rješenja u BiH koja ne bi donosio u svojoj zemlji iz koje je došao u Sarajevo.

Traži se očitovanje ambasada SAD-a i Velike Britanije

Predsjednik Saveza paraplegičara ratnih vojnih invalida Mujo Aganović također se obratio skupu i istakao da okupljeni građani poručuju domaćim i međunarodnim institucijama, a posebno visokom predstavniku Schmidtu da su građani BiH nosioci suvereniteta države.

“Mi građani smo oni koji daju zadnju riječ, a ne visoki predstavnik. Poštovani građani, Bosanci i Hercegovci, svi ljudi su nam vani i dijelimo ih samo na one sa dobrim namjerama i one koji nemaju dobre namjere“, poručio je Aganović.

On je pozvao visokog predstavnika Schmidta da iskoristi ovu priliku i pokaže ako je sa dobrim namjerama došao u BiH.

Organizatori skupa su putem medija pozvali predstavnike ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Velike Britanije u Sarajevu da se očituju i jasno kažu da li podržavaju odluke koje su mediji objavili kao najavu odluka koje će visoki predstavnik Schmidt nametnuti u BiH.

Masovnost protesta “zacementirala“ najavljene odluke visokog predstavnika

Jedan od učesnika večerašnjeg protesta Mirza Memišević istakao je da je ovo odličan primjer građanske svijesti o potrebi da se visokom predstavniku ukaže na to da se pogrešne odluke više ne smiju donositi u Bosni i Hercegovini.

“Ono što su građani u BiH pretrpjeli u posljednjim decenijama, posebno ono što su pretrpjeli u ratu, nama koji smo se opržili o mlijeko daje za pravo da pušemo i u najavu pogrešnih odluka, dakle da pušemo u jogurt“, rekao je Memišević.

Memišević smatra da je masovnost večerašnjeg protesta “zacementirala Schmidtovu odluku“ i da ona više neće ići u pogrešnom pravu kako je bila najavljena.

Ima najava da bi visoki predstavnik Schmidt mogao odustati od nametanja predloženih rješenja, ali sutra bi trebao saopćiti konačnu odluku, objavio je STAV.

U tom smislu je predsjednik Jevrejske zajednice Jakob Finci podsjetio na međunarodno pravo da kada se izbori raspišu, onda nema elemenata da se Izborni zakon mijenja.

Jake policijske snage osiguravaju inače mirne proteste građana.

Izvor: AA, STAV, BHRT, Snews

Foto: Amela Jordamović, fb

Povezane vijesti