20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sjenica

U Sjenici sutra uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava

U kompleksu aerodroma “Dubinje” kod Sjenice, sutra, 24. septembra od 10.00 sati, vršiće se uništavanje do sada pronađenih neeksplodiranih ubojnih sredstava, najavljeno je iz Vojske Srbije (VS).

Kako se navodi na zvaničnom sajtu Opštine Sjenica, u cilju zaštite života i zdravlja ljudi, stanovništvo je upozoreno da do konačnog završetka sanacije kompleksa aerodroma “Dubinje” ne ulazi u krug aerodroma.

Nakon uništavanja do sada pronađenih neekspoldiranih ubojnih sredstava, kako najavljuje Komanda Druge brigade kopnene vojske, nastaviće se sa razminiranjem aerodroma do kraja oktobra.

Prema procjenama Vojske Srbije, neeksplodiranim ubojnim sredstvima zagađeno je 91,4 odsto površine aerodroma “Dubinje”, odnosno milion i 383.700 kvadratnih metara.

Razminiranje na toj lokaciji je opet počelo početkom avgusta, a kako su tada naveli u Vojsci Srbije, otežava ga to što je dio aerodoroma pod vodom zbog oštećenja kanala i odvodnih cijevi za drenažu.

U prilog tome svjedoči i činjenica da je 98 odsto otkrivenih kratera nastalih eksplozijom avio-bombi ispunjeno vodom.

Otežavajući faktor predstavlja i gusta vegetacija na dijelu površina sa utvrđenim rizikom.

Na aerodrom “Dubinje”, nadomak Sjenice tokom NATO akcije  “Milosrdni anđeo” 1999. godine dejstvovano je 22 puta kasetnim bombama i bombama velike razorne moći.

Teritorijalno, za taj aerodrom nadležna je Druga brigada kopnene vojske.

Foto: mod.gov.rs, arhiv

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: