28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika

U Skupštini Novog Pazara “sandžačka zastava” po propisu

Odbornici SDA Sandžaka danas su tokom skupštinskog zasjedanja lokalnog parlamenta Grada Novog Pazara izrazili protest zbog pogrešno postavljene bošnjačke nacionalne zastave.

Na početku skupštnskog zasjedanja prvo je odbornik te stranke Merfid Kamešničanin zatražio da se “sandžačka zastava”, poed državne postavi na ispravan način jer je bila okrunuta naopako.

Pošto to predsjedavajući nije učionio za riječ se javila Hanadi Hajdinović tražeći da se odredi pauza i zastava vrati na propisan način.. Ona je nakon obraćanja kazala da ne želi da se udalji sa govornice dok se bošnjačka zastava ne postavi po propisu.

“Ne možemo da nastavimo dok zastavu sandžačkih Bošnjaka ne okrenete kako treba. Ovdje ću da stojim dok našu zastavu ne okrenete kako treba, jer ovo je rušenje dostojanstva skupštine”, rekla je Hajdinović.

Stajanjem ispred govornice odbornici SDA Sandžaka su zatim izrazili protest.

Nakon date pauze rednici iz tehnničke službe su vratilı bošnjačku nacionalnu zastavu i postavili je na propisan način.

Niko od zvaničnika do sada nije pojasnio ko je i po čijem nalogu zastavu Bošnjaka u Srbiji istakao naopako.

Nacionalni simboli sandžačkih Bošnjaka utvrđeni su Odlukom Bošnjačkog nacionalnog vijeća o nacionalnim simbolima, od 11. maja 2004. godine, a potvrđeni su Odlukom Savjeta Republike Srbije za nacionalne manjine, od 23. decembra 2005. godine (“Službeni glasnik RS”, br. 23/06), stoji na oficijelnom sajtu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV).

Odbornici SDA Sandžaku su kasnije, pošto ni jedan njihov prijedlog nije uvršten tačke dnevnog reda, napustili skupštinsko zasjedanje.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: