Aktuelno Društvo Tutin

Pokrenuta istraga zbog teškog ubistva Nusreta Destanovića, potjernica za osumnjičenog S.Z.

U vezi ubistva Nusreta Destanovića (27) iz Đerekara do sada je određen pritvor od mejsec dana za tri lica. Osumnjičenome da je počinio teško ubistvo S.Z. prijeti najmanje deset godina zatvorske kazne, prema njemu donešena naredba za izdavanje potjernice.

Više javno tužilaštvo (VJT) u Novom Pazaru saopštilo je da je 12. ferbuara 2024. godine donošenjem naredbe o sprovođenju istrage, pokrenulo istragu protiv tri osumnjičena lica, i to protiv S.Z. (27) iz Sjenice zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo Teško ubistvo iz čl.114. st.1. tač.1. Krivičnog zakonika, protiv E.Dž. (19) iz Sjenice zbog krivičnog djela Neprijavljivanje pripremanja krivičnog djela iz čl.331. st.2. Krivičnog zakonika i protiv E.H. (40) iz Novog Pazara zbog krivičnog djela Pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela iz čl.333. st.3. Krivičnog zakonika.

“Nakon saslušanja, protiv S.Z., E.Dž. i E.H. je predložen pritvor, koji je prema E.Dž. i E.H. određen od strane sudije za prethodni postupak Višeg suda u Novom Pazaru u trajanju do 30 dana koji im se računa od 10. februara 2024. godine kada su lišeni slobode, dok je pritvor u odnosu na S.Z., koji je u bjekstvu, određen od strane istog suda i računaće se od dana i sata lišenja slobode i prema njemu je donijeta naredba kojom se naređuje izdavanje potjernice”, navodi se u saopštenju VJT u Novom Pazaru.

Policija je, po nalogu tužilaštava, uhapsila i R. H. (27) iz Sjenice zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično djelo neprijavljivanje pripremanja krivičnog djela i prema njoj se i dalje sprovode istražnje radnje.

R.H. je bivša supruga osumnjičenog za teško ubistvo S.Z.

Nusret Destanović (27) iz Đerekara na Pešteru nestao je prošlog četvrtaka u večernjim satima, a nakon potrage njegovo tijelo je pronađeno u selu u napuštenom bunaru u selu Međugor, dok su voziloi dokumenta pronađena u Novom Pazaru.

Kako se sumnja E. Dž. je zajedno sa S. Z. , za kojim policija intenzivno traga, 8. februara, ove godine, nanio smrtne povrede oštrim predmetom dvadesetosmogodišnjem muškarcu iz Tutina, a njegovo tijelo bacili u napušteni bunar.

Uz prisustvo velikog broja rodbine i prijatelja dženaza rahmetli Nusreta Destanovića obavljena je u nedjelju, u rodnom mjestu Đerekare, u tutinskoj opštini.

Za sada još nisu poznati stavrni motivi svirepog ubistva. Pretpostavlja se da je ubistvo bilo planirano i da je osumnjičeni pobjegao za Njemačku.

Prema Krivičnom zakoniku zaprijeđena kazna za teško ubistvo, ko drugog liši života na svirep ili podmukao način, je najmanje deset godina zatvora ili doživotni zatvor.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: