16 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija Zdravlje

U Srbiji ne postoji potreba za obaveznom vakcinacijom, od korone do danas umrlo 5.620 ljudi

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da u Srbiji ne postoji potreba za uvođenjem obavezne vakcinacije, budući da taj proces teče odlično i da je interesovanje građana ogromno, pri čemu je mnogo bolje nego u naprednijim evropskim društvima.

Brnabić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, odgovarajući na pitanje u vezi za odlukom Evropskog suda za ljudska prava, koji je donioo presudu da je obavezna vakcinacija legalna, i da li će možda biti potrebna u demokratskim društvima, istakla da su “građani Srbije pokazali da su odgovorni i da vjeruju u svoj zdravstveni sistem i institucije”.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je juče da se razmišlja o obaveznoj vakcinaciji protiv kovida 19, te ukazao da je to prijedlog struke.

“Oko toga smo saglasni. To je predlog struke i radićemo na tome da to bude i kod nas”, rekao je Lončar, objavio je Insajder.

Predsjednica srbijanske Vlade je prenijela da se preko portala eUprave dnevno za vakcinaciju prijavi između 10.000 i 20.000 ljudi, ali da ima i izuzetno veliki broj onih koji dolaze da prime vakcinu protiv koronavirusa bez zakazivanja.

“Nemamo problem kao što to imaju neke zemlje, gdje ljudi ne žele da se vakcinišu”, zaključila je ona, najavivši da će sjednica Kriznog štaba, na kojoj će biti razmotrena trenutna epidemijska situacija, kao i mjere, biti održana sutra.

Premijerka je rekla da ona gotovo svakodnevno razgovara sa medicinskim delom Kriznog štaba i da zna šta je njihov stav – a to je da još nije vijreme za popuštanje mera.

“Brojevi padaju, procenti su bolji i to je donekle rezultat mera, ali u velikoj meri i vakcinacije”, istakla je Brnabić, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

U Srbiji je do sada vakcinisano približno 30 odsto punoljetnih građana.

Premijerka je saopštila da je Vlada na današnjoj sjednici usvojila odluku o poklonu dodatnih 10.000 vakcina Sarajevu, pri čemu će one biti transportovane večeras ili sutra, te je podsjetila na to da je Srbija među prvima potpisala ugovor sa kompanijom “Biontek-Fajzer”, predvidljivim partnerom koji kontunuirano isporučuje vakcine – ranije ponedjeljkom, sada utorkom.

– Do sada na COVID-19 testirano više od 3,5 miliona građana, ukupno preminulo 5.620 osoba

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je, od posljednjeg izveštaja, na koronavirus testirano 16.055 osoba, od kojih je 3.625 pozitivno na virus.

Na bolničkom liječenju nalazi se 7.929 pacijenta, a na respiratorima je 265 osoba.

U poslednja 24 sata od posledica virusa preminuo je 41 pacijent, čime je ukupan broj preminulih porastao na 5.620, a procenat smrtnosti je 0,89 odsto.

Od početka pandemije na koronavirus su testirane 3.547.832 osobe, od kojih je 633.013 pozitivno na virus.

Izvor: Vlada Srbije

 

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: