19 Aprila, 2024
Aktuelno Tutin Zdravlje

U Tutinu uspješno sprovedena akcija dobrovoljnog davanja krvi

Tutinci pokazali svoju humanost, njih trideset pet, dobrovoljno dalo krv.



Akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Instituta za transfuziju krvi iz Beograda i Crvenog krsta iz Tutina, danas je uspješno realizovana u prostorijama skupštinske sale u Tutinu, gde je krv dalo njih 35.

Dr. Marija Stošić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije rekla je da među davaocima najviše starijih, ali ima i mladih koji su shvatili važnost ove akcije.

”  Ove su akcije od  velikog značaja, naročito za pacijente kojima su potrebne hitne hiruške intervencije, kao i hronične pacijente koji moraju redovno primati krv, zbog njih je važno da uvijek imamo dovoljno jedinica krvi”, istakla je ona.

Krv vrijedi koliko i život koji je tom krvlju spašen, kažu dobrovoljni davaoci krvi.

Zvonko Milunović dobrovoljni davaoc ove dragocjene tečnosti kaže da je za njega ovo jubilarni dan: ” Ovo mi je pedeseti put kako dajem krv, to je humana stvar, smatram da su svi građani dužni da se odazovu ovim akcijama i time pomognu one kojima je krv potrebna”

Iz instituta ističu da sve osobe između 18 i 65 koje su u potpunosti zdrave mogu dati krv, uz brzi ljekraski pregled na osnovu kojeg se ustanovi da li je neko pogodan za davanje krvi; i najavljuju narednu, završnu akaciju koja će se održati u oktobru na istom mjestu.

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: