24 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Tutin

Odbor Medžlisa IZ-e Tutin: Ne postoji ni jedan opravdan razlog da, na teritoriji Sandžaka i Srbije, postoje organizaciono dvije ili više islamskih zajednica

Odbor Medžlisa IZ-Tutin je, kako je navedeno u saopštenju, povodom dezinformacija publikovanih na pojedinim elektronskim „medijima“ o navodnom prelasku Sultan Fatih džamije i ostalih džamija Odbora Islamske zajednice Tutin, pod Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, obavjestio džematlije i širu javnost da je riječ o neistinitim informacijama.


“Istina je da su određeni službenici katastra u Tutinu, ili Novom Pazaru, zloupotrebili službeni položaj i protivno zakonu i odlukama Vlade, postupali na štetu imovine Odbora Islamske zajednice Tutin i njenih vjernika, što će biti predmet tužbe i krivičnog postupka, kako bi počinioci odgovarali za protivzakonito postupanje”, navode u reagiranju.

Pozvali su vlasnike i urednike medija “da govore istinu i da ne siju nered i smutnju, a našu braću u Islamskoj zajednici u Srbiji da se klone protivzakonitih radnji koje se tiču imovine Islamske zajednice, a da ulože napor i dobre volje da iznađemo način i dođe do pomirenja”.

“Ovom prilikom naglašavamo da ne postoji ni jedan opravdan razlog da, na teritoriji Sandžaka i Srbije, postoje organizaciono dvije ili više islamskih zajednica. Na temelju Kur`ana i Sunneta, ne na osnovu ličnih interesa, ideoloških i političkih stavova i ciljeva, trebamo graditi jedinstvo Islamske zajednice na teritoriji Republike Srbije. Kur`an je naš ustav i njegovoj presudi se treba povinovati svaki musliman”, poučili su iz Odbora Medžlisa IZ-e Tutin.

Jedan divlji portal juče je, uz izvode Republičkog geodetskog zavoda, objavio informacje da su džamije Sultan Fatih džamija (kod Dalasa) , Nur džamija u naselju Dubovo i džamija u Ribariću, koje su pripadale Rijasetu Islamske zajednice Srbije prešle u vlasništvo Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji kojim rukovodi muftija Mevlud ef. Dudić.

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: