25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

Ubijena dok je radila temu šverca oružja u Sandžaku

Novinarka “Duge” Dada Vijasinovic je ubijena 8. aprila 1994. godine. U trenutku kad je ubijena, radila je na temu šverca oružja u Sandžaku. “U zelenoj fascikli je bila sva ta dokumentacija koju je imala i koja je nestala, jednostanvo je nestala“, izjavio je za N1 otac ubijene novinarke Dade Vujasinović.

Novinarska udruženje u Srbiji, NUNS i UNS, danas su podsjetili da je danas godišnjica od ubistva novinareke Dade Vujasinović.

“Navršilo se 26 godina od ubistva novinarke Radislave Dade Vujasinović i nažalost i ovog 8. aprila moramo konstatovati da inspiratori i ubice još uvek nisu pronađeni i kažnjeni za zločin. Slučaj je i dalje otvoren i nadležni organi traže dokaze i svedoke, ali očigledno nema pomaka u istrazi, a po svemu sudeći ne postoji ni preterana volja da se zadovolji pravda i otkriju počinioci, niti da se otkrije ko je svih ovih godina opstruirao istragu”, objavioli je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Radislava Dada Vujasinović radila je u listu Duga i bila je poznata po izvještajima sa ratiša u Hrvatskoj i BiH, istraživačkim temama i tekstovima o organizovanom kriminalu. Rođena je 10. februara 1964. godine u Čapljini (BiH), diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu 1987, a najveći dio novinarske karijere provela u Dugi.

Pronađena je mrtva u svom stanu u Beogradu 8. aprila 1994. godine, a prvobitna istraga okončana je tvrdnjom da je izvršila samoubistvo iz lovačke puške, što su njena porodica i kolege uporno osporavali. Istraga je obnovljena početkom 2009. godine, ali nije odmakla daleko i iz godine u godinu ponavljaju se rečenice nadležnih državnih organa da se preduzimaju radnje obezbeđivanja dokaza i utvrđivanja izvršioca.

“Nezavisno udruženje novinara Srbije i dalje će činiti sve da se zvanično rasvetli ubistvo Dade Vujasinović, kao i da se ispitaju sve sumnjive okolnosti koje su pratile istragu i pomogle naručiocima i ubicama da do danas ostanu neotkriveni”, poručeno je iz NUNS-a.

Prema nalazima Forenzičkog instituta u Hagu smrt novinarke mogla je da nastupi kao posledica ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja, podsjećaju iz Udrženja novinara Srbije (UNS).

U Višem javnom tužilaštvu UNS-u je rečeno da sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije „nastavlja da preduzima radnje radi utvrđivanja postojanja krivičnog djela, izvršioca i zbog obezbjeđivanja dokaza”.

Podsjećaju da je Tužilaštvo tokom 1994. godine preduzelo niz provera i iniciralo postupak pred tada nadležnim sudom, kada su ispitani brojni svjedoci i obavljena različita vještačenja.

„Formirana je komisija veštaka sudske medicine i balističara, a obavljena je i rekonstrukcija događaja na licu mjesta u prisustvu sudskih vještaka i članova porodice Vujasinović”, navode u Tužilaštvu.

Ističu da veštaci nisu mogli da se izjasne da li je u ovom slučaju reč o samoubistvu ili ubistvu, kao i nesrećnom slučaju, ali da te mogućnosti nisu mogli da isključe.

Dodaju i da je zbog nalaza vještaka kojeg je angažovala porodica novinarke, zahtevano još jedno dopunsko sudsko-medicinsko i balističko veštačenje.

U Tužilaštvu navode da je poslije izmjene zakona 2013. godine istragu, i u ovom slučaju, preuzelo Više javno tužilaštvo u Beogradu. Navode da su tada radili i na pribavljanju dokazanog materija na koje je u svom nalazu ukazao vještak, a kojeg je angažovala porodica Vujasinović.

Poslije prikupljenih podataka i obavljenih vještačenja, navode, vještačenje je povereno Forenzičkom institutu u Hagu kojem je dostavljen cjelokupni raspoloživi materijal.

Podsjetimo, prije tri godine i devet mjeseci Više javno tužilaštvo dobilo je izvještaj Holandskog forenzičkog instituta u Hagu, na osnovu dokaznog materijala koji mu je 2015. godine prosledilo Ministarstvo pravde.

„Forenzički institut u Hagu je potvrdio nalaz i mišljenje srpskih veštaka, koji nisu mogli da isključe ni mogućnost samoubistva, ni ubistva, kao ni nesrećnog slučaja, što bi u konkretnom slučaju značilo da je smrt zadesna usled nestručnog rukovanja oružjem”, rečeno je UNS-u u Tužilaštvu.

Ističu i da je Tužilaštvo, kao svjedoke, ispitao najuži krug prijatelja novinarke Vujasinović, lica sa kojima je bila u kontaktu neposredno prije večeri kada je došlo do njene smrti, kao i sve osobe koje su imala saznanja o ovom događaju.

– Dokazni materijal je pronađen u ormanu policajca

Radislava Dada Vujasinović pronađena je mrtva 9. aprila 1994. godine u svom stanu u Trećem bulevaru broj 118 u Novom Beogradu.

U zapisniku koji je sačinjen poslije obavljene obdukcije navedeno je da je umrla dan ranije, u 1.30 sati. Zvanična verzija događaja tada bila je da je Dada Vujasinović izvršila samoubistvo, pucnjem u grudi iz lovačke puške.

Porodica Dade Vujasinović angažovala je privatnog balističara Zorana Jovanovića koji je utvrdio da je na fotelji osim Dadine, bila još jedna krvna grupa. Njegov nalaz dostavljen je Tužilaštvu u decembru 1994. godine, ali je odbijen.

Balističar Vladimir Kostić 2008. godine obavio je niz vještačenja. On je sudu predao svoj nalaz u kome se navodi i da su u telu Dade Vujasinović pronađena dva filcana čepa, što bi značilo da je sebe usmrtila sa dve patrone iz lovačke puške, odnosno, da je u sebe morala da puca dva puta, što nije moguće.

Posle toga, Okružni javni tužilac u Beogradu je u januaru 2009. godine, prekvalifikovao slučaj u ubistvo umjesto samoubistva i pokrenuo pretkrivični postupak.

Holandski forenzički institut u Hagu utvrdio je u svom izvještaju da je u telu Dade Vujasinović pronađen jedan filcani čep, a ne dva, kako je tvrdio balističar Vladimir Kostić.

Inače, vještačenje Vladimira Kostića rađeno je 2008. godine, u vreme kada nije bio pronađen dokazni materijal iz istrage smrti Vujasinović i kada se vjerovalo da je on uništen u NATO bombardovanju. Kostić je praktično vještačio veštačenja, odnosno stručne nalaze drugih vještaka, a ne sam dokazni materijal.

Tek poslije insistiranja Komisije za istraživanje ubistava novinara, dokazni materijal je pronađen i utvrđeno je da se on nalazio u ormanu policajca koji je u međuvremenu preminuo.

Izvor: http://www.uns.org.rs/sr/desk/UNS-news/96618/danas-se-navrsava-26-godina-od-smrti-dade-vujasinovic-slucaj-i-dalje-otvoren.html

Povezane vijesti

%d bloggers like this: