25 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak

Ugljanin: Autonomija Sandžaka je donja crta, na lokalu formirati stabilne skupštinske većine

Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin je ocjenio da su protekli izbori u Sandžaku predstavljali pohod “David protiv Golijata, sto na prema jedan” i da osvojeni glasovi liste čiji je bio nosila treba da obavezuje domaću i međunarodnu zajednicu.

“Građani Sandžaka su podržali taj program kao minimum za opstanak na ovoj odavno okupiranoj zemlji koja se zove Sandžak. Autonomija Sandžaka je donja crta za sve stranke koje na budućim izborima budu izlazile u Sandžaku”, izjavio je Ugljanin ponovivši raniji stav da još nije riješenej jugisllovenska kriza i da te predstoji rješavanje statusa Sandžaka, statusa Bošnjaka, dijalog o odnosima Srbje i Bosne i Hercegovine, kao i nerasčićeni odnosi između Srba i Bošnjaka, kao i mnoga druga pitanja.

On je, na prvoj konferenciji za novinare nakon izbora održanih 21. juna, rekao da je program njegove stranke podržalo 20554 mlada čovjeka istakavši da je to “ozbiljna podrška koja obavezuje” i da je time “posijano zdravo sjeme”.

Ugljanin je podvukao da je SDA Sandžaka na ovim izborima imala potpuno jasan i nedvosmislen program, automija Sandžaka i Bošnjaci narod i da će nastaviti svoje napore za postizanje ovog, kako je ukazao, jasno definisanog cilja, te pravo na proporcionalnu zastupljenost Bošnjaka u državnim institucijama.

“Na postizanju ovog cilja ćemo da radimo sa našim prijateljima, prijateljima Sandžaka, u Beogradu, Podgorici, Sarajevu, Prištini i Bruxellesu”, poručio je lider SDA.

Prema njegovim riječima niko sem SDA Sandžaka nije imao program.

“Drugi nisu imali nikakav program. Stavili su broj 1, a ko ne glasa za broj jedan isterat ćemo ga s posla. Šta mogu da traže oni koji su glasali za borj jedan ili osam”, upitao je Ugljanin.

On je ocjenio da je osvajanje glasova bio pohod stranaka na osvajanje glasova građana Sandžaku i ta je to bila nepoštena, borba Davida i Golijata.

“Neki su prešli na agresorsku stranu, neki su se prodli za pare, neki su pobjegli sa tog pohoda. Mi imamo preživjelih, odnosno 20554 onih koji su glasali za nas, mlada čovjeka koji su svojim prisustvom pokazali svoju pripadnost da se riješi status Sandžaka, taj sveti cilj kao davno okupirane historijske regije koja ima svoje granice i zemlje koja ima građana koji u njoj žive”, naveo je Ugljanin.

– Interes da se u svim lokalnim skupštinama obezbjede stabilne većine

Odgovrajući na novinarsko pitanje da li će biti nastavljeno strateško partnerstvo sa Sandžačkom demokrtaskom partijom (SDP) u sandžačkim opštinama Ugljanin je odgovorio da SDA Sandžaka ima interes da se u svim lokalnim skupštinama obezbjede stabilne većine, u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu prvenstveno.

“Stabilne bošnjačke skupštinske većine, a onda da se i Srbi kao narod uključe adekvatno i da se ravnopravno, prema procentu dobijenih glasova, dijel nadležnosti i odgovornosti u opštinama. Zagovornici smo da se formiraju stabilne skupštinske većine kako bi mogli da se realizuju globalni razvojni projekti u Sandžaku”, iznio je svoj stav predsjednika SDA Sandžaka naglasivši da su svi raniji sporazumi prošli, te da slijedi stavljanje novih sporazuma i odnosa.

– SDA Sandžaka i daje nacionalni pokret Bošnjaka

Na upit da li će SDA Sandžaka i ubuduće zadržati poziciju nacionalnog pokreta Bošnjak , Sulejman Ugljanin je kazao da će SDA Sandžaka i dalje to biti.

“SDA Sandžaka je to bila i ostala, u svoje ime stranke je ugradila Sandžak. Kasnije je prihvatila da se upiše u registar nacionalnih manjinskih stranaka i direktno je ovlašćena za pitanje Bošnjaka i za ostavrivanje njihovih prava. Bošnjaci u ovoj zemlji još uvijek ne mogu da ostvare Ustavom i zakonom zagarantovana prava”, zaključio je Ugljanin.

Lista “SDA Sandžaka-dr. Sulejman Ugljanin” je na proteklim parlamentarnim izborima osvojila dva poslanička mjesta i osvojila. U odnosu na prethodne izbore u sandžačkim opštinama osvojila je manje glasova, u Tutinu i Sjenici ima najveći broj mandata, dok je u Novom Pazaru na trećoj poziciji.

Foto: SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: