25 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Društvo Rožaje

U Rožaju 28 zaraženih koronavirusom

Još šest osoba u Rožaju, zaraženo je korona virusom, čime je broj aktivnih slučajeva infekcije u Crnoj Gori porastao na 65 , saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore.

“Od jutrošnjeg presjeka laboratorije IJZCG završile su analizu 57 uzoraka,od kojih je šest bilo pozitivno na novi koronavirus. Svi novopozitivni su iz Rožaja. Pet su kontakti ranije oboljelih dok se šesti može povezati sa boravkom u BiH”, navode iz Instituta, objavila je RTCG.

Trenutno stanje po opštinama u Crnoj Gori:

Rožaje: 28
Podgorica: 17
Berane: 4
Bar: 3
Ulcinj: 3
Budva: 3
Bijelo Polje: 4
Cetinje: 2
Danilovgrad: 1

 

– U Rožaju pojačan inspekcijski nadzor

Direktor Uprave za inspekcijske poslove Opštine Rožaje Alija Košuta, po nalogu Nacionalnog koordinacionog tijela, u narednih 10 dana organizovaće pojačan rad resora na čijem je čelu kako bi se u Rožajama adekvatno sprovodile usvojene preporuke za sprječavanje  daljeg širenja infekcije.

Kako je saopšteno iz Opštine Rožaje, prema dosadašnjim saznanjima koja imaju Košuta i predsjednik Opštine Rahman Husović, građani uglavnom poštuju privremene mjere zaštite i spremni su da sarađuju sa nadležnima kako bi se one u potpunosti realizovale.

Husović i Košuta su pozvali građane da nastave da slijede preporuke NKT-a kako bi se zautavilo dalje širenje virusa i izbjeglo uvođenje karantina.

Epidemiološke službe aktivno prikupljaju uzorke osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženima i vrše njihovo testiranje na prisustvo virusa Kovid 19.

Radnici Komunalnog vrše dezinfekciju javnih površina. Zaštitne maske su pribavljene i diljeljene su građanima i zaposlenima u institucijama.

Granični policajci i vojnici vrše pojačanu kontrolu na granicama, a svi  alternativni prelazi prema susjednim zemljama su zatvoreni.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je prije šest dana odlučilo da uvede više privremenih epidemioloških mjera u Rožajama, gdje se raširio koronavirus importovan iz Srbije i utvrdilo da je najmanje 26 od 31 slučaja aktivnih infekcija koronavirusom direktno importovano iz Srbije ili se raširilo preko građana Crne Gore koji su u proteklih deset dana protivzakonito boravile u Srbiji.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: