19 Aprila, 2024
Aktuelno Novi Pazar Politika Sandžak

Ugljanin: Bošnjačke stranke treba da se ujedine

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin podržao je poziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) za jedinstvo bošnjačkih političkih stranaka i pozvao ih “da sjednu za sto i objedine razbijeno biračko tijelo”.

“Ako se tri stranke ujedine moći će da se riješi visoki stepen autonomije Sandžaka, da se vrati Bošnjacima status naroda, da iz Beograda ne posmatraju kao na nižu rasu i na građane Sandžaka kao građane drugog reda”, poručio je Ugljanin na konferenciji za medije.

Prema riječima Ugljanina ako se ostale stranke budu ponašale kao SDA Sandžaka Bošnjaci će imati najmanje 80 posto legitimiteta i autonomija Sandžaka se bez ikakve prepreke može ostvariti za mjesec dana.

On je naglasio da će tokom razgovora sa kolegam iz drugih političkih stranaka predložiti praktični odgovor “kako da svi zadrže ono što su dobili na izborima, a vrate građanima kao veliki politički kapital”.

Ugljanin je rekao da, ako se u Novom Pazaru ne ujedine bošnjačke stranke na čelo grada će biti četnički vojvoda ili njihov predstavnik.

“Treba da se ujedine bošnjačke stranke, ako se ne ujedine nego Vučićevi predstavnici budu jezičak na vagi, u Pazru će predsjednik grada da bude četnički vojvoda ili njihov predstavnik. To je opasno. Ovo pismo Bošnjačkog nacionalnog vijeća rješava to pitanje jer traži formiranje bošnjačke skupštinske većine kao ne bi na Srbe iz Sandžaka stavljali teret i da im Beograd stavi omču oko vrata kako bi unijeli ovdje razdor i pod pritisom Beograda budu ucjenjivali onda će, umjesto stečenog povjerena nastati npovjerenje kao tradicija”, ukazao je on dodavši da će Srbi dobiti više (vlasti) nego što su dobili odbornika.

On je potvrdio da ima nade da se formiraju skupštinske većine u lokalnim parlamentima sandžačkih opština, da se vode pregovori oko njihovog formiranja ali i da ima onih koji kažu “bez Vučića ne možemo da pravimo razgovore”.

“Ako ne možete bez Vučića idemo u Beograd, s Vučićem da razgovaramo. Što bi mi pričali s njima ako kažu da im je Vučić babo”, rekao je Ugljanin neodgovorivši na direktno pitanje o kome se radi ali je dodao da će im to reći u oči kada budu prisutni za stolom.

Bošnjačko nacionalno vijeće zahtijeva od svih bošnjačkih političkih stranaka da se udruže radi rješavanje statusa Sandžaka i statusa bošnjačkog naroda u Republici Srbiji, osnivanje regionalnih institucija u gradovima i opštinama Sandžaka, djelotvorno učešće Bošnjaka u državnim organima i službama sa javnim ovlaštenjima u Sandžaku, kapitalnih razvojnih, infrastrukturnih i ekonomskhi projekata u Sandžaku, kao i zabrane organizovanja i održavanja političkih, sportskih, kulturnih i drugih skupova koji mogu da naruše međunacionalne odnose u Sandžaku ili spadaju u skupove visokog rizika.

– Zatražena smjena Mahmutovića, Đerleka i Spahića

Komentarišući stanje s pandemijom COVID-19 u Sandžaku Ugljanin je ocjenio da je jedini razlog za uvođenje vanredne situacije povećana smrtnost koja je, kako je podvukao, dokazana.

Ugljanin je zbog nepreduzimnja obaveza u prevetivnoj zaštiti i obavještavanu građana vezano za njihovo zdravlje zatražio smjenu odgovornih u nadležnim ustanovana.

“Bez imalo stida Meho Mahmutović, (Mirsad) Đerlek i direktor Zavoda za javno zdravlje (Šefadil Spahić) hoće da učestvuju u povećanju naše smrtnosti, hoće da primaju platu, a mi im ne vjerujemo. Ništa nisu učinili da se pripreme za ovaj udarni talas, i dalje ostaju na svoja mjesta i dalje nam rade o glavi”, naveo je lider SDA Sandžka dodavši da su doktori iz raznih gradova Srbije, Bosne i Turske jedina svijetla tačka koji su došli da pomognu narodu Sandžaka.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: