25 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak

Ugljanin: Izbori bili nefer i nepošteni, zadovoljni smo rezultatima i nećemo mijenjati politiku SDA Sandžaka

Predsjednik SDA Sandžaka i nosilac liste te stranke na proteklim parlamentarnim izborima, Sulejman Ugljanin rekao je da je zadovoljan izbornim rezultatima i da su uslovi u kojima su održani izbori bili nefer, nepošteni i nekorektni. Poručio je da SDA Sandžaka neće mijenjati svoju politiku.

Ugljanin je u prvom obraćanju medijima nakon izbora kazao da su međunarodni posmatrači u svojim izvještajima zaključili da su manjinske i opozicione stranke bile u potpuno neravnopravnom položaju u odnosu na stranke vladajućeg režima i njihove pomoćanike na terenu.

“Naš izborni program dobio je podršku preko 20 hiljada birača u ovoj zemlji. Ovu podršku smatrama isto kao da je naš program podržalo 20 hiljada građana Sandžaka sa potpisom ovjerenim u sudu”, rekao je Ugljanin zahvalivši se svim građanima koji su podržali program SDA Sandžaka.

Izrazio je očekivanje da će uz podršku drugih manjinskih stranaka formirati poslanički klub u srbijanskom parlamentu.

Naglasio je da ga ni malo ne zabrinavaju brojke zbog, kako je podvukao, činjenice da će svi koji su podržali velikosrpsku opciju biti odgovorni za zločine u Bosni, Sandžaku, Kosovu, negiranje zločina genocida i veličanje ratnih zločinaca.

“Svi oni koji su podržali tu opciju snosit će pred Bogom , ljudima i svojom savješću odgovornost za svoj glas”, istakao je on.

Prema riječima Ugljanina SDA Sandžaka kao bišnjačku manjinsku stranku raduje činjenica da Evropska unija pokazuje odlučnost “da na zapadnom Balkanu uspostavi pravedn i trajan mir, suzbije korupciju koja hrani etnonacionalizam na Balkanu”.

Govoreći o izbrnim rezultatima Ugljanin je naveo da u njih nemaju povjerenja zbog toga što su, kako je naveo, čuvari kutija proučili sve lopovluke.

“Tvrdimo da građani Sandžaka nisu mazohisti, nenormalni, nego su normalni ljudi, da su glasali ali da je neko njihove glasove usmjerio na račun velikosrpske politike. Nije normalno da su građani koji su 30 godina bili izloženi, maknimo teroro, politike procese, ubistva, masovne otmise, siromašenje svakog čovjeka, nerazvijenosti, bezperspektivnosti i strahu da ti ljudi glasaju za one”, naglasio je Ugljanin i upitao šta će da zastupaju one stranke koje su dobile podršku izvan programa SDA Sandžaka.

Na novnarsko pitanje da li će SDA Sandžaka promijeniti nešto u svojoj politici Ugljanin je rekao da nemaju šta da mijenjaju.

“SDA Sanžaka nema šta da mijena. Naprotiv, Evropska unija je počela da radi svoj posao, zemčje članice EU su počele da rade svj posao. Ono što su obećali nama na mirvnoj konferenciji o bivšoj Jugoslaviji u Hagu da neće priznavati teritorajna osvajanja silom i etnička čišćenja ka svršen čin, to znači da ono što priča predsjednik države ‘šta će Bošnjaci Sandžaka sa samo tri opštine, ja 61 opštinu Bosni’, to znači da je na zločinima u Bosni napravljena Republika srpska. Oni tu Republiku srpsku smatraju kao ratni plijen. Ta politika odlazi na Balkana”, predočio je.

– Hapšenje generala policije primjer paralelnih struktura vlasti

Na hapšenje visokog zvanaičnika MUP-a Srbije generala policije Slobodana Maleševića i joše nekoliko lica iz Prijepolja, među kojima ima i nih koji se vežu za političke stranke, ponovio je stav o paralelnim strukturama u državnim organima Srbije.

“Premijerka Srbije Ana Brnabić je 12. septembra 2021. godine je javno, pred medijima, rekla da su paralalne strukture vlasti u MUP-u Srbije prijetnja za život i bezbjednost predsjednika Srbije. Ona je to rekla, a kada sam ja to rekao nije vrištala zbog toga i svi se pobunuli. Tvrdim i dalje da su paralelne strukture u ovoj zemlji tumor, karcimom koji prijeti da uništi ovu državu”, zaključio je Ugljanin.

Konferenciji za medije su prisustvovali prva dva kandidata za narodna posanikaa sa liste SDA Sandžaka, Enis Imamović i Selma Kučević.

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: