19 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Regija Srbija

Ugljanin nakon susreta s Kurtijem: Na Zapadnom Balkanu treba postojati simetrija prava, a ne privilegovan pristup manjina ili zajednica

Kosovski premijer Albin Kurti, zajedno sa ministrom kulture, omladine i sporta, Hajrullom Cekuom i političkom savjetnicom premijera, Arditom Sinani, primio je danas političke predstavnike bošnjačke i albanske zajednice Sandžaka i Preševske doline, saopšteno je danas iz ureda premijera Republike Kosovo za odnose sa medijima.

Kako je navedeno delegaciju SDA Sandžaka na čelu sa predsjednikom Sulejman Ugljanin, u pratnji predsjednika PVD-a Šaipa Kamberija i još dvoje poslanika u Skupštini Srbije Enisa Imamovića i Selme Kučević, premijer Kurti je razgovarano o sastavnim elementima evropskog prijedloga za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

“Prava manjinskih zajednica u našoj državi odražavaju našu demokratiju i razvoj nas kao društva. Za razliku od Srbije, pošto je Freedom House svrstava u državu sa hibridnim režimom, Republika Kosovo je demokratska država sa pravima i slobodom za sve“, istakao je premijer Kurti.

Dodao je da različite zajednice treba tretirati bez razlike u okviru univerzalnih principa i u punom skladu sa standardima Evropske unije.

Prava koja budu imali Srbi u Bosni ina Kosovu da se garantuju Bošnjacima i Albancima u Srbiji

Tri poslanika u Skupštini Srbije koji prihvataju nezavisno Kosovo, Enis Imamović, Selma Kučević i Šaip Kamberi, zajedno sa liderom SDASandžaka, Sulejmanom Ugljaninom istakli su da su nezadovoljni položajem Bošnjaka i Albanaca uopšte, a posebno u opštinama u Sandžaku, kao i Preševskoj dolini. Oni su tražili reciprocitet prava sa Srbima u Republici Kosovo.

Ugljanin je nakon ovog susreta objavio da su se sa Kurtije složili da za trajni mir i sigurnost na Zapadnom Balkanu treba postojati simetrija prava, a ne privilegovan pristup manjina ili zajednica.

“Danas smo sa Šaipom Kamberijem, narodnim poslanicima SDA Sandžaka i delegacijom Albanaca Preševske doline u Prištini razgovarali sa premijerom Republike Kosovo Albinom Kurtijem koji nas je upoznao sa osnovnim principima evropskog prijedloga za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.Složili su se da za trajni mir i sigurnost na Zapadnom Balkanu treba postojati simetrija prava, a ne privilegovan pristup manjina ili zajednica. Naš zahtjev je reciprocitet prava sa Srbima u Republici Kosovo i Srbima u Bosni i Hercegovni”, naveo je Ugljanin u izjavi na društvenim mrežama.

Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović napisao je da su, nakon neuspjelog pokušaja da u Parlamentu Srbije razgovaraju sa Aleksandrom Vučićem i od njega saznaju sadržaj francusko-njemačkog (evropskog) prijedloga sporazuma, danas sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem razgovarali o osnovnim principima tog sporazuma i prenijeli svoj stav o njemu.

“Na sastanku sa Kurtijem smo izrazili zainteresovanost i spremnost da kroz taj dokument stvorimo garancije za rješavanje problema Bošnjaka i Albanaca u Srbiji. Kao predstavnicima Bošnjaka, svih gradjana Sandžaka i Albanaca Preševske doline bitno nam je da se principi francusko-njemackog sporazuma primjene i u rješavanju problema naših zajednica u Srbiji. To podrazumjeva da se sva ona prava koja budu imali Srbi u Bosni i Hercegovini, odnosno Kosovu, garantuju Bošnjacima i Albancima u Srbiji. Cilj nam je da razgovaramo i sa svim činiocima i donosiocima odluka u ovom procesu normalizacije odnosa i prilika u regionu i u tom smislu iniciraćemo sastanke i sa predstavnicima medjunarodne zajednice. Ponovićemo još jednom spremnost i zahtjev da na ovu temu razgovaramo i sa Predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem u nadi da će biti spreman da sasluša naše stavove i zahtjeve po ovom pitanju”, naveo je Imamović.

Kako je poručio,samo tako će, na zdravim osnovama, ispoštovati princip sporazuma koji se odnosi na zaštitu nacionalnih manjina i stvaranja trajnog mira, povjerenja i saradnje izmedju država i naroda Zapadnog Balkana.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: