25 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak

Ugljanin: Podizanjem svijesti kod građana Sandžaka obračunaćemo se sa “političkim šibicarima”

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin je nakon razgovora sa predsjednicom BNV-a Jasminom Curić na kojem su razmotreni načini udruživanja izbornih rezultata i zajedničko djelovanje bošnjačkih stranaka radi postizanja ciljeva od opšteg značaja za sve građane Sandžaka, pozvao sve bošnjačke stranke da se izjasne o prijedlogu sporazuma koji su im uputili.

“Konstatovali smo da što više ima bošnjačkih stranaka i opšte političkih stranaka u Sandžaku to je viša šteta za Bošnjake, ako se ne udruže. Zbog toga smo s velikim zadovoljstvom prihvatili inicijativu BNV-a da bošnjačke stranke udruže svoje izborne rezultate. Tako udruženi imaju veliki izborni kapital građana Sandžaka i stim kapitalom mogu da pokrenu pitanje autonomije Sandžaka, izbora za organe Sandžaka, djelotvorno učešće svih građana Sandžaka u državne institucije i regionalne institucije u skkadu sa nacionalnim strukturom u opštinama Sandža i rješavanju svih ostalih pitanja i problema koji muču građane Sandžaka”, izjavio je Ugljanin poslije sastanka u Glavnom uredu BNV-a.

Ugljanin je poručio da ni jedna stranka nema prava da sama eksploatiše dobijeno povjerenje građana jer, kako je naveo, svaka stranka koja u bezcijenje svoje glasove poklanja Beogradu “direktno uništava nas i buduće potomstvo”.

“Posebna je ovo poruka onim strankama koje se ponašaju podanički prema Beogradu, one koje Beograd finansira, postavlja im izborne liste. One, na kraju, prevare građane Sandžaka, a izborne rezultate ponovo daju Beogradu na raspolganje”, ukazao je on dodavši da je takav je slučaj “da je jedan ministar od rođenja do danas, nema veze, postavi po tri izborne liste u Sandžaku, isto kao šibicar sa tri šibice i ljude namami da gube svoj imetak, svoja prava”.

On je ocjenio da se djelovanje pojedinih bošnjačkih partija zove “političko šibicarenje” i da će se podizanjem svijesti kod građana obračunati sa šibicarima.

“Šibicari uvijek rade sa novcem građana. Oni varaju ljude sa njihovim novcem, nikad šibicar nije izgubio svoj novac. Šibicari su prevaranti koji uvijek imaju oko sebe po 4-5 naoružanih policajaca u civilu koji učestvuju u toj prljavoj igri. Ovo dosadašnje djelovanje pojedinih političkih stranaka koje okupljaju bošnjačke glasove je političko šibicarenje. Od danas to neće moći. Lično ćemo se obračunavati s takvim šibicarima, prvenstveno na način da dižemo svijest građanima Sandžaka da znaju da je državni suverenitet nad građanima Sandžaka”, poručio je Ugljanin, naglasivši da pojedini 25 godina slijepo daju svoje glasove takvim strankama.

Upitao je otkud onim sa podaničkim mentalittetom milioni na dan izbora.

“Beograd im daje novac da na šibicarski način prevare narod”, konstatirao je Ugljanin.

Na sastanku sa predsjednicom BNV-a Jasminom Curić prije predstavnika SDA Sandžka došli su predstavnici SPP-a Muamera Zukorlića, dok se na zakazani susret nisu pojavili zastupnici SDP-a Rasima Ljajića i Demokrtaske partije Sandžaka iz Prijepolja.

Bošnjačko nacionalno vijeće je prošlog mjeseca uputilo dopis bošnjačkim političkim strankama u Sandžaku da se na osnovu ostvarenih izbornih rezultata udruže i formiraju zajednički bošnjački blok, da obrazuju bošnjački poslanički klub u Skupštini Srbije kao i stabilne bošnjačke skupštinske većine u sandžačkim gradovima i opštinama.

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: