25 Aprila, 2024
Aktuelno Novi Pazar Politika Sandžak

Ugljanin pozvao policiju, tužilaštvo i ministra prosvjete da preko medija upute izvinjenje zbog privođenja Adele Melajac Karaahmetović

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin pozvao je danas policiju, tužilaštvo i srbijanskog ministra prosvjete (Branka Ružića) i inspektore tog ministarstva da preko medija upute izvinjenje svim građanima, a prvenstveno Bošnjacima, zbog privođenja i saslušavanja učiteljice Adele Melajac Karaahmetović.

On je u obraćanju medijima povodom ovog događaja kazao da je to koordinirana akcija pritisaka i zastrašivanja od strane srpskog tužilaštva, policije, ministarstva prosvjete i režimskih medija nad Bošnjake Sandžaka, sa ciljem da odustanu od svojih Ustavom i zakonom zgarantovanih prava.

“Pozivam tužioce, policiju, ministra prosvjete i one inspektore koji su maltretirali Adelu da se javno izvine preko državnih medija, da svi to čuju. Da a taj omoguće ovo što piše u Ustavu i motivišu građane da ostvaruju svoja prava, a ne da ih satrašuju”, poručio je on.

Zatražio je od strane Vlade Srbije program mjera i afirmativnu akciju da se, kako je naglasio, ohrabruju Bošnjaci da bi koristili svoja prava.

U suprotnom će, kako je podvukao, morati naći mehanizme kako bi zaštitili građane i svoje sunarodnike od “aktuelnog terora, takozvanog Vučićevog režima”.

Ocjenio je da se u ovom slučaju radi se o grubom kršenju Ustava Republike Srbije od strane tužilaštva, policije i ostalih državnih organa.

“Ko je taj koji bez navođena jednog osnova zbog čega je poziva. Kako građani da poštuju poliicju, tužilaštvo i sudstvo ako oni ne poštuju Ustav Srbije koji kaže da suverenitet potiče od građanina”, upitao je Ugljanin i istakao da načelnik PU Novi Pazar (Nermin Ljajić) nije odgovorio ni na jedno pitanje predstavnika SDA Sandžaka koji su jutros razgovarali s njim.

Ugljanin je istakao da je ovakvim postupkom policije i tužilaštva ugroženo dostojanstvo Adele Melajac Karaahmetović.

– Da li je slučaj s Adelom Melajac proglašen državnom tajnom?

“Poruka je Bošnjacima: ‘Nemoj da se drznete da bi ostvarivali svoja prava’. Ustavom zagarantovana prava se neposredno ostvaruju. Pozivam Bošnjake Sandžaka da aktivno koriste svoja prava”, poručio je lider SDA Sandžaka.

Iznio je stav da je zakonom predviđeno isticanje državnih simbola, da trenutni državni simboli Srbije ne odgovaraju stanju na terenu, afirmišu jedan narod i imaju podršku u jednom dijelu srpskog naroda., te da traže da se simboli mijenjaju jer su, naglasio je Ugljanin, pod ovom himnom i zastavom činjeni zločini u Bosni i Sandžaku.

Na novinarsko pitanje da li je slučaj s Adelom Melajac proglašen državnom tajnom, s obzirom da zvaničnci tužilaštva i policije ništa ne saopštavaju, Ugljanin je odgovorio da ne žure, ali da će tražiti zaštitu od “paralelnih struktura vlasti”.

“Idemo polako, želimo da uvedemo pravni red i pravnu sigurnost ovdje u Sandžaku. Trudićemo sa da odemo do Beograda, OEBS-a, Savjeta Evrope, do ljudi nadležnih u državnim institucijama, prije nego što budemo primorani da mi štitimo naša prava, da se štitimo od tih paralelnih struktura vlasti u državnim organima Srbije”.

 

Foto: SNews

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: