23 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

I dalje bez informacija o krivičnom djelu i tužiocu koji je izdao nalog za privođenje Adele Melajac Karaahmetović

U Višem i Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Pazaru danas do podnevnih sati za javnost nisu imali informaciju u vezi krivičnog djela zbog kojeg je privedena i saslušavana učiteljica Adela Melajac Karaahmetović. Javnosti do ovog trenutka nije poznato koje tužilaštvo i koji tužilac je izdao nalog za njeno privođenje.

Portparol u Višem javnom tužilaštvu Asmir Mehović je novinaru SNews-a rekao da još nema zvaničnih informacija i da treba da razgovara sa višim javniom tužiocem (Milenom Mrvić).

“Pošaljite mail, sačekajte, tužioci rade, ako bude informacija dobićete saopštenje”, neformalno je kazao Mehović tokom razgovora u kancelariji Tužilaštva .

Ni u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Pazaru za sada nema nikakvih zvaničnih informacija.

Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović, koji je ranije danas razgovarao sa načelnikom PU Novi Pazar i predstavnicima tužilaštva, nije mogao da dobije informaacije u vezi krivićnog djela zbog kojeg je učiteljica pozvana i saslušavana u nedjelju u prostorijama PU Novi Pazar.

“Nisu nam saopštili koji tužilac je izdao nalog i zbog kojeg krivičnog djela je Adeli Melajac Karaahmetović je uručen poziv za saslušanje. Nećemo odustati dok ovo ne saznamo, preko poslaničkog pitanja tražiću odgovor u skupštini”, rekao je Imamović.

Učiteljica Adela Melajac Karaahmetović je dugogodišnji saradnik Bošnjačkog nacionalnog vijeća u implementaciji nastave na bosanskom jeziku, autor i koautor je 14 udžbenika za nastavu na bosanskom jeziku i velikog broja nastavnih saddržaja.

Ona je juče više od dva sata saslušavana u policijskoj stanici u Novom Pazaru, a puštena uz pratnju lidera SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina koji je izrazio protest zbog njenog privođenja.

Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije saopštilo je ranije da himna Srbije “Bože pravde” prvog dana školske godine nije emitovana jedino u OŠ “Rifat Burdžović Tršo” u Novom Pazaru i tada je najavljeno, ukoliko bude saznanja da još neke škole nisu sprovele odluku ministarstva, da će u te škole biti poslata prosvjetna inspekcija.

Na informativni razgovor juče je bio i direktor O.Š.“Rifat Burdžović Tršo”, Ismet Zuković.

Srbijanski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je za beogradske tabloide prije tri dana izjavio kako smatra “da se Tužilaštvo mora izjasniti po ovom pitanju, a prosvjetni organi bi morali da povedu u najmanju ruku disciplinski postupak protiv onih koji rade ovako nešto”.

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: