28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Nekategorisano Srbija

„Prikupljanje podataka o nacionalnoj pripadnosti državnih službenika“: Ustav Srbije garantuje zastupljenost shodno nacionalnoj strukturi stanovništva

Posebna zaštita podataka o nacionalnoj pripadnosti i uspostavljanje i vođenje registara u okviru kojih se podaci o nacionalnoj pripadnosti zaposlenih u organima javne vlasti podaci prikupljaju, predstavljaju nužan preduslov unaprjeđenja zaštite i otvarenja ustavnih prava pripadnika nacionalnih manjina u Srbiji, poručeno je sa okruglog stola „Prikupljanje podataka o nacionalnoj pripadnosti državnih službenika“ koji je jučer održan u Beogradu.

Na okruglom stolu na temu „Prikupljanje podataka o nacionalnoj pripadnosti državnih službenika”, koji je održan 6. marta u Palati Srbija i koji je okupio brojne aktere iz državnih organa i manjinskih zajednica, uz prisustvo ministra Tomislava Žigmanova, iznijeti su konstruktivni prijedlozi i preporuke za poboljšanje zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina u državnoj upravi. Foto: Darko Radulović, GIZ

Član 77. Ustava Republike Srbije pripadnicima nacionalnih manjina garantuje pravo da učestvuju u upravljanju javnim poslovima i uspostavlja obavezu da se prilikom zapošljavanja u organe javne vlasti vodi računa o zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina shodno nacionalnoj strukturi stanovništva.

Na tom skupu su, sa ciljem da poveže relevantne aktere u ovoj oblasti, kao i da doprinese dijalogu i podizanju svesti, iznijeti i brojni konstruktivni prijedlozi i preporuke za poboljšanje ovih praksi u Srbiji.

S bzirom da je izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti slobodno i dobrovoljno, a ovi podaci uživaju posebnu zaštitu, na okruglom stolu se govorilo i o zaštiti podataka o ličnosti kao važnom segment prikupljanja podataka o nacionalnoj pripadnosti, saopštio je njemački GIZ koji je organizirao ovaj okrugli sto.

Ministar za ljudska i manjinska prava i socijalni dijalog u Vadi Republike Srbije Tomislava Žigmanov izjavio je da je izuzetno važno uspostaviti kvalitetnu evidenciju o zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina u segmentima javne vlasti u RepubliciSrbiji. Srbije, koja je, kako je naveo, između ostalog, usko vezana za praćenje sprovođenja ustavnih principa ravnopravnosti i ravnopravnosti svih građana, sa posebnim akcentom na pripadnike nacionalnih zajednica.

Foto: Darko Radulović, GIZ

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: