25 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Regija Srbija

Ugljanin: Sporazum sa Kosovom veliko olakšanje za sve građane Sandžaka

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, Sulejman Ugljanin izjavio je da ta stranka pozdravlja sporazum o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova i da njegova implementacija predstavlja „veliko olakšanja za sve građane Sandžaka koji su više decenija bili taoci tenzija između Srbije i Kosova“.

Ugljanin je pozvao predsjednika Srbije da, kako je naglasio, pokrene postupak za rješavanje statusa Bošnjaka Sandžaka i statusa Albanaca u Preševskoj dolini, sa međunarodnim standardima i time nametne pozitivan princip za rješavanje statusa Srba, Bošnjaka i drugih nevečinskih zajednica na Kosovu.

„Rješavanjem statusa Bošnjaka u Srbiji, Bošnjaka Sandžaka i Albanaca Preševske doline predsjednik Srbije bi imao jednu povoljnu poziciju da nametne poželjan princip za rješavanje statusa Srba, Bošnjaka i drugih nevećinskih zajednica na Kosovu“, rekao je Ugljanin.


SDA Sandžaka je, dodao je Ugljanin, podržala protest podrške upućen tužiteljkama u Beogradu i da je „problem u paralelnim strukturama vlasti u Srbiji koje imaju suštinsku vlast, veliku moć neprekidni kontinuitet od 1999. godine“.

„Raduje nas odlučnost hrabrih i moralnih tužiteljki koje odražavaju svijest normalnih građana Srbije i daju nadu u uspostavljanje pravne države u Srbiji“, poručio je Ugljanin.

Na izjavu Rasima Ljajića od prije dva dana na stranačkom skupu SDP-a, da je ta stranka u izbornoj kampanji, Ugljanin izražava očekivanje da će se kompletna atmosfera u Srbiji primijent nakon postizanja sporazuma sa Kosovom.

„U Srbiji se znaju, unaprijed rezultati izbora, a dan izbora kad će bit, ne zna se. Očekujemo da će se stanje promijenit nakon postignutog sporazuma između Srbije i Kosova, da će se kompletna atmosfera promijenit i da ćemo, nakon više decenija, imat priliku da dočekamo normalne izbore u kojima građani neće prodavat svoj suverenitet za 20 eura, svoje dostojanstvo za 10 eura ili nekim paketom hrane, nego će se omogućit da taj njihov suverenitet, taj njihov glas bude važan za budućnost i Sandžaka i države Srbije na njenom evropskom putu“, ocjenio je lider SDA Sandžaka.

-Pravićemo se da Bošnjaci uopšte ne postoje

Kao parlamentarna stranka bošnjačkog naroda u Srbiji, SDA Sandžaka zapaža da se u Bosni i Hercegovini od izbora, 2. oktobra 2022. godine, pri implementaciji izbornih rezultata, favorizuje velikosrpska i velikohrvatska nacionalna politika na štetu građanskog koncepta u Bosni i Hercegovini i da to podsjeća na dogovor Milošević-Tuđman u Karađorđevu iz 1992. godine o podjeli Bosne i Hercegovine.

Ugljanin je u obraćanju medijima istakao da situacija u Bosni i Hercegovini podsjeća na riječi „pravićemo se da Bošnjaci uopšte ne postoje“.

„U tom smislu zabrinjava činjenica da je visoki predstavnik OHR-a na dan izbora izvršio izmjenu izbornog zakona direktno na štetu bošnjačkog naroda, građana Bosanaca i na štetu građanskog koncepta u Bosni i Hercegovini. Građanska Bosna i hercegovina, cjelivita, nedjeljiva, priznata u Ujedinjenim nacijama predtsavlja vitalni nacionalni interes svih Bošnjaka u svim državama koje su nastale na prostoru bivše SFRJ. Smatramo da je za pravedan i trajan mir na zapadnom Balkanu treba da postoji simetrija prava, a ne privilegovan pristup jednoj manjini ili zajednici“, naveo je Ugljanin govoreći o rješavanju statusa Bošnjaka u državama nastalim na bivšem prostoru SFRJ.

Izvor: Behar TV

Foto: Medin Halilović-SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: