Aktuelno Politika Sandžak Turska

Ugljanin: Turski konzulat u Novom Pazaru je garant pravne sigurnosti

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin je nakon posjete prvog turskog konzula Bašara Bašola toj stranci izjavio da otvaranje Generalnog konzulata Republike Turske u Novom Pazaru predstavlja vrhunac dobre međudržavne saradnje između Turske i Srbije.

“Naš je interes, kao Stranke demokratske akcije Sandžaka, da se ti dobri međudržavni odnosi između Republike Turske i Republike Srbije nastave i mi ćemo da damo puni doprinos tome”, izjavio je Ugljanin.

On je u obraćanju novinarima konstatirao da se otvaranjem turskog konzulata u Novom Pazaru stvaraju se uslovi za pravnu sigunost svih građana Turske koji dođu u ovaj kraj, kao i da će pravna sugurnost afirmisati turističke agencije i turiste da dođu i posjete Sandžak, posebno, kako je podvukao, za investitore koji žele da ulože u bilo koju zemlju.

“Otvaranje konzulata kao garanta pravne sigurnosti će da motiviše veliki broj investitora iz Turske. U tom smislu, kao politička stranka, stojimo na raspolaganju i radujemo se našoj budućoj saradnji”, poručio je lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin.

Turski konzul Bašar Bašol je nakon susreta sa Ugljaninom kazao da se od njega informisao o Sandžaku i da je tokom ovog susreta bilo riječi o investicijma u Sandžaku.

“U budućem periodu ćemo, kao i sa svim ostalim prijeteljima Sandžak, sarađivati sa Ugljaninom. Još jednom smo naglasili da sa dobri odnosi između Turske i Srbije od koristi našoj braći u Sandžaku. U budućem periodu ćemo, ako Bog da, raditi puno lijepih stvari”, rekao je turski konzul zahvalivši se Ugljaninu na gostoprimstvu.

Nakon stupanja na dužnost 9. aprila ove godine prvi turski konzul u Novom Pazaru juče je, posjetom Bošnjačkom nacionalnom vijeću, započeo zvanične susrete.

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: