26 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Društvo

Uhapšena bivša predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica

Bivša predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica uhapšena je sinoć na podgoričkom aerodromu Golubovci.

Prema saznanjima Televizije „Vijesti“ ona je privedena zbog osnovane sumnje da je počinila dva krivična djela: stvaranje kriminalne organizacije i protivzakonit uticaj.

„Medenica je uhapšena nakon što je predala putne isprave službenicima granične policije. Noć je provela u betonjerci podgoričkog Centra bezbjednosti (CB), a već danas očekuje se da bude privedena nadležnom Specijalnom tužilaštvu“, pojašnjavaju sagovornici iz Uprave policije.

Njoj je navodno rano jutros pozlilo, nakon čega je primljena u Urgentni centar. Kako saznaje TVCG njeno zdravstveno stanje je stabilno i biće saslušana u 17 sati u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), objavio je portal RTCG.

Podsjeća se da je, Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo predmet u slučaju Medeničinog sina Miloša Medenice, nakon što je portal Libertas objavio podatke koje je Europol dostavio crnogorskoj policiji i tužilaštvu, a na osnovu kojih se on navodno bavio krijumčarenjem cigareta i trgovinom droge.

Vesna Medenica i njen sin Miloš na pitanja Libertasa o ovome demantovali su navode iz transkripata pristiglih iz Europola.

Medenica je za predsjednicu Vrnovnog suda prvi put izabrana 2007. godine, a prethodno je obavljala dužnost Vrhovnog državnog tužioca.

Medenica je bila na čelu Vrhovnog suda punih 13 godina, do ostavke koju je podnijela krajem 2020. godine.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović saopštio je da se resor na čijem je čelu nije oglašavao povodom privođenja bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, jer nijesu, kako navodi, željeli da ugrožavaju tok istrage.

“Poštujući pretpostavku nevinosti i ne želeći da ugrožavamo tok istrage, nijesmo se oglašavali vezano za slučaj privođenja Vesne Medenice”, rekao je Sekulović.

Kako ističe, zbog javnosti iznose činjenice radi objektivnog informisanja.

“Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore se dana 15.12.2021. godine, Zamolnicom obratilo nadležnom Tužilaštvu Republike Francuske za pružanje međunarodne pravne pomoći u krivičnom predmetu – tačnije za dostavljanje sadržaja sa Skay platforme korisnika – tj KODA, koji se može dovesti u vezu sa kriminalnim aktivnostima na području Crne Gore – a u cilju identifikacije vlasnika i analize sadržaja navedenog KODA”, rekao je Sekulović.

Ističe da je 17.02. ove godine SDT-u na prethodno upućenu Zamolnicu za pružanje međunarodne pravne pomoći stigao traženi materijal.

“Dana 23.02.2022.od strane SDT-a, Upravi policije je dostavljen navedeni materijal na dalju kriminalističku obradu. Dana 16.03.2022. izvršena je identifikacija Skay korisnika o čemu je upoznat postupajući tužilac. Dana 11.04.2022. od strane Uprave policije, Specijalnom državnom tužilaštvu dostavljen je obrađeni materijal u odnosu na kriminalne aktivnosti većeg broja lica – članova kriminalne organizacije”, kaže Sekulović.

-Odjevne kombinacije i konj na zadnjim nogama

Osim po funkciji koju je obavljala, mediji su često pisali i o njenim odjevnim kobinacijama na mnogobrojnim prijemima. Gotovo uvijek je bila u centru pažnje.

Nedavno je ponovo zaslužila naslovne strane medija kada su njene fotografije kako podiže konja na zadnje noge i kako leži na travi postale su pravi hit na društvenim mrežama.

Poznata je i po lapsusima o kojima su brujili mediji.

Kratko iz biografije

Medenica je za predsjednicu Vrhovnog suda treći put izabrana 18. jula 2019.

Prvi put je u Skupštini za predsjednicu Vrhovnog suda, kako piše u njenoj biografiji, izabrana 19. decembra 2007. godine, a na prijedlog tadašnjeg predsjednika države (Filipa Vujanovića), predsjednika parlamenta (Ranka Krivokapića) i premijera (Željka Šturanovića).

Vesna Medenica rođena je u Kolašinu 17. jula 1957. godine, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je 1980. na Pravnom fakultetu u Podgorici.

Radila je u Osnovnom sudu u Kolašinu. U dva mandata bila je predsjednica Osnovg suda u Kolašinu, a potom je imenovana za sudije Višeg suda u Podgorici. Za Vrhovnog državnog tužioca je izabrana 2003. godine.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: