25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Uprava carina Srbije: Prijavite gotovinu iznad 10.000 eura i sve dragocjenosti

Uprava carina Republike Srbije podsjeća da se bez prijavljivanja preko granice može prenijeti suma koja ne prelazi 10.000 eura, kao i da sve dragocjenosti koje putnici nose sa sobom obavezno treba prijaviti, jer se tako sprečava rizik da one budu privremeno ili trajno oduzete zbog učinjenog prekršaja.

Foto: Uprava carina Srbije

Tokom proteklog vikenda carinici su na graničnim prelazima Horgoš, Gradina i Batrovci, u saradnji sa policijom, spriječili nekoliko putnika da preko granice bez prijavljivanja prenesu više od 70.000 eura, dvije zlatne poluge teške preko 600 grama i luksuzni ručni sat ”Chopard”.

Na ulaznoj strani graničnog prelazu Horgoš su 22. i 23. aprila 2023. godine otkrivena dva slučaja krijumčarenja deviza i zaplijenjeno je gotovo 72.000 eura.

Foto: Uprava carina Srbije

Kod 52-godišnjeg muškarca, koji je mercedesom strane registracije sam putovao iz Češke ka našoj zemlji, pronađeno je 68.800 neprijavljenih eura u dzepovima i torbici.

Putniku je vraćen dozvoljeni iznos, dok je do okončanja postupka pred nadležnim sudom zadržana suma od 58.800 eura.

Dan kasnije je na istom prelazu, tokom detaljne ulazne kontrole, u vratima audija kojim je iz Republike Slovačke ka Srbiji sam putovao 55-godišnji muškarac, pronađeno dodatnih 13.000 sakrivenih eura, nakon što je putnik prethodno prijavio i pokazao dozvoljenu sumu od 10.000.

Foto: Uprava carina Srbije

Na graničnom prelazu Gradina carinici su 23. aprila 2023. godine, prilikom detaljne izlazne kontrole, u felni rezervnog točka jedne honde strane registracije, pored protivpožarnog aparata, pronašli i dvije zlatne poluge ukupne težine 638 grama.

Pomenutim automobilom je iz Republike Češke ka Bugarskoj putovalo dvoje stranih državljana, a kako vrijednost otkrivenog investicionog zlata, koja je procenjena na oko 7.500 evra, prelazi trećinu vrijednosti vozila i automobil je zadržan do okončanja postupka pred nadležim sudom.

Foto: Uprava carina Srbije

Skupoceni ženski sat marke ”Chopard”, čija je vrijednost prema pronađenoj pratećoj dokumentaciji oko 10.000 evra, zaplijenjen je na graničnom prelazu Batrovci 22. aprila 2023. godine.

Skupoceni sat je otkriven u originalnoj kutiji sa računom o kupovini i popunjenim obrascem za povraćaj PDV-a u prtljagu jednog bračnog para koji se iz BiH uputio ka Srbiji.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: