20 Aprila, 2024
Aktuelno Kultura Novi Pazar Teatar/Film/TV

“Urednik”, predstava o manipulacijama istinom i informacijama večeras u Novom Pazaru

Predstava “Urednik”, drama o posljedicama igranja sa istinom, u produkciji Reflektor teatra, biće večeras izvedena u novopazarskom Kulturnom centu.

Scenska izvedba koja govori o lažnim vijestima i o tome kako nam medijske manipulacije kreiraju stvarnost biće po prvi put, sa početkom od 20 sati, prikazana u Novom Pazaru. Organizator je Medijsko sklonište u Novom Pazaru, koje čine lokalni mediji Radio Sto Plus, A1, TAKT i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

“Manipulacije istinom i informacijama nisu stvar samo savremenog trenutka. Ono što jeste karakteristično za današnji trenutak jesu lakoća i raznovrsnost načina kojima se istina relativizuje kao i alati koji nam pomažu u tome da laži obučemo ruho istine. Da forma zameni svaku naznaku suštine. Međutim, ono što ni u jednom vremenu neće moći da se „spinuje“ i neutrališe, jesu posledice koje zbog medijskog zamajavanja manje ili više primećujemo na sopstvenoj koži. Sve dok nas ne udare pravo usred lica. Ova drama zato prati dinamiku jedne televizijske redakcije i kako se ona, što u kolektivnom što u individualnom obliku, nosi sa time kako i koje će informacije prenositi”, stoji u opisu najave predstave.

Vera, posvećena autorka analitičko-političke emisije koja ima desetominutni prostor nakon dnevnika završava emisiju sa gostom na „nezgodnu“ temu. Vrlo brzo shvata da je najavljena ljetnja pauza u stvari spremanje njenog otkaza. Nakon što ne dobije podršku od svog kolektiva koji čine ljudi koji predstavljaju razne aspekte (ne)reagovanja i podnošenja manipulacija istinom, Vera u programu uživo daje otkaz razotkrivajući manipulacijski sistem. To joj se obija o glavu kad krene medijska odmazda, te borba sa vidljivim i nevidljivim neprijateljem za nju tek počinje…
Više o predstavi pročitajte na linku: http://predstavaurednik.net/

Predstavu „Urednik“ režira Vojkan Arsić, po tekstu dramaturškinje Sare Radojković, a uloge tumače Jelena Rakočević, Vladan Slavković, Tanja Petrović, Darko Ivić, Miloš Lazarov, Mirjana Zeljković, Marko Panajotović i Maja Šuša.

Medijsko sklonište nastalo je uz podršku Građanskih inicijativa, a otvoreno je i za sve druge novinare i medije koji dijele vrijednosti – lični i profesionalni integritet, slobodu i odgovornost.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: