18 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak

SDA Sandžaka obilježila godišnicu: “32 godine za slobodu”, prioriteti ostaju isti

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka je sjednicom Glavnog odbora Stranke u Novom Pazaru sinoć obilježila 32 godine od osnivanja i uspješnog rada. Obilježavanja godišnjice pod sloganom “32 godine za slobodu” i sjednici su pored članova najviših organa Stranke prisustvovali i članovi rukovodstva ogranaka iz svih gradova Sandžaka.

U obraćanju prisutnim članovima Glavnog odbora predsjednik SDA Sandžaka, Sulejman Ugljanin je govorio o okolnostima pod kojim je osnovana i pod kojim djeluje ova stranka o predstavio novu strategiju budućeg rada.

“Prioriteti SDA Sandžaka u budućem radu, ostaju isti, i na tome će biti posvećena pažnja i u novom sazivu Skupštine Srbije, a to su: punopravno članstvo Srbije u EU i NATO, donošenje Zakona o lustraciji, Usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici, rješavanje svih sporova sa susjednim državama i podrška Bosni i Hercegovini kao jedinstvenoj i suverenoj državi ravnopravnih građana i naroda”, rekao je Ugljanin, saopšteno je danas iz SDA Sandžaka.

Kako je navedeno Glavni odbor Stranke je donio odluku o formiranju poslaničkog kluba manjina u Skupštini Srbije, koji čine poslanici SDA Sandžaka, Koalicije Albanaca doline i Koalicije Zajedno za Vojvodinu.

Glavni odbor Stranke usvojio je Odluku o obilježavanju Dana osnivanja ogranaka SDA Sandžaka.

Četitku povod povodom 32. godišnjice SDA Sandžaka uputili su predsjednice Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmine Curić, predsjednika SDA BiH Bakir Izetbegovia, predsjednika Bošnjačke stranke (BS) u Crnoj Gori Ervin Ibrahimović, predsjednik Partije za demokratsko djelovanje Šaip Kamberi, predsjednik Pokreta za preokret Janko Veselinović, predsjednik SDA Makedonije Dželal Hodžić, predsjednik Turske demokratske Stranke u Sjevernoj Makedoniji Bejdžana Ilijasa, predsjednik Kosovske turske demokratske stranke Fikrim Damke i mnogi drugi.

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka osnovana je 29. jula 1990. godine, uz prisustvo od preko 40.000 građana osnivačkoj skupštini, na Gradskom stadionu u Novom Pazaru, tada kao dio SDA za bivšu Jugoslaviju s centralom u Sarajevu.

SDA Sandžaka je prva i najstarija bošnjačka stranke na prostoru Sandžaka, od uvođenja višepartijskog sistema u bivšoj Jugoslaviji. Parlamentarna je stranka od osnivanja. U Srbiji je danas registrovana kao politička organizacija bošnjačke nacionalne zajednice. Nastala je kao nacionalni pokret sandžačkih Bošnjaka.

Foto: SDA Sandžaka

Povezane vijesti

%d bloggers like this: