4 Oktobra, 2023
Aktuelno Crna Gora Društvo

Crna Gora “topi” oduzeto oružje od građana

Crna Gora je od 2017. godine uspješno deponovala oko 4.071 komada malokalibarskog i lakog oružja, uz gotovo 96.000 komada municije. Vjerujemo da će, kroz nastavak saradnje Crne Gore sa UNDP-om i SEESAC-om, količina vatrenog oružja i municije koja će biti uništena tokom naredne godine premašiti dosadašnju, što će doprinijeti većoj stabilnosti i miru za zemlju i region, izjavila je v.d. stalne predstavnice UNDP-a u Crnoj Gori, Ekaterina Paniklova.

Ona je prilikom uništavanja oduzetog oružja u Nikšići, koje je  organizovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa UNDP/SEESAC – Centrom za kontrolu malog i lakog naoružanja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi, kazala da je uvjerena da Crna Gora, aktivnim doprinosom SEESAC programu, jača kolektivnu posvećenost kreiranju svijeta bez siromaštva, nejednakosti i oružanog nasilja.

Tokom uništavanja oduzetog oružja istopljeno je 798 komada oružja.

Ministra unutrašnjih poslova u tehničkom mandatu Filip Adžić je poručio da j Crna Gora čvrsto opedijeljena da jača mehanizme kontrole naoružanja i radi na podizanju svijesti javnosti o opasnostima oružja“ i  da je uništavanje oružja rezultat kontinuiranog rada i saradnje između različitih činilaca, uključujući državne institucije, civilno društvo i međunarodne partnere.

“Sa svakim uništenim komadom vatrenog oružja korak smo bliže društvu u kojem preovladava mir i bezbjednost”, naglasio je Adžić.

Podaci iz SEESAC-ove Platforme za monitoring oružanog nasilja ukazuju da se u periodu od 2020. do 2022. godine u Crnoj Gori dogodio 171 incident sa vatrenim oružjem, uključujući i slučajeve porodičnog nasilja, a među žrtvama je bilo 122 muškarca i 29 žena.

Ovi incidenti su imali 36 smrtnih ishoda – 8 žena i 28 muškaraca.

Zamjenica šefice Misije OEBS-a u Crnoj Gori Siv-Katrine Leirtroe kazala je da Misija podržava kampanju “Poštuj zivot – vrati oružje”.

„Više nego ikada vidimo koliko je važno smanjiti količinu oružja u privatnom vlasništvu. Ohrabrujemo sve da pozovu policiju i vrate oružje radi sopstvene i bezbjednosti najmilijih“, kazala je Leirtroe.

Ova aktivnost predviđena je u sklopu sprovođenja Odluke Savjeta Evropske unije 2019/2111 koja podržava jačanje kapaciteta za kontrolu  malog i lakog naoružanja u regionu, a u okviru projekta koji je finansiran od strane Evropske unije.

Foto: MUP Crne Gore

Povezane vijesti

%d bloggers like this: