26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus Regija

Europol zaplijenio 1.440 kilograma kokaina i razbio Balkanski kartel dominantno sastavljen od državljana Crne Gore

Portuglaska sudska policija (PJ) oglasila se povodom nedavne akcije “Florida I”, ističući da su učestvovali u operaciji Europola kojom je razbijena kriminalna organizacija dominatno sastavljena od crnogorskih državljana, fokusirana na međunarodnu trgovinu drogom. Pored Portugala, bile su uključene i policijske strukture iz Hrvatske, Italije, Crne Gore, Holandije, Srbije, Slovenije i Španije, sa više od šest tona kokaina zaplijenjeno je na globalnom nivou. Akcije u kojima je oduzeta droga sprovedene su na Azorima, Arubi, Obali Slonovače i u Španiji.

Foto: EUROPOL

Europol je objavio da je juče akcija protiv balkanskog kareta, “Florida I”, koju je sprovela crnogorska policija, dovela do demontaže kriminalne organizacije sa Balkana koji je trgovala kokainom iz Južne Amerike i šire. 

Istraga je trajala nekoliko godina i počela je zapljenom dvije jedrilice na Azorima 2018. i 2019. godine od strane PJ, koje su ukupno prevezle oko 1.440 kilograma kokaina. U ovim zapljenama uhapšeno je sedam stranih državljana, uz pojašnjenje PJ da su nacionalne istrage o ovom slučaju završene”, navodi se u saopštenju portugalske policije. 

Kako se navodi u saopštenju za javnost, „Operacija Florida“ – kako ju je nazvao PJ – uspjela je da stane na kraj djelovanju ove kriminalne organizacije, koja je uglavnom bila sastavljena od crnogorskih državljana i koristila je jedrilice  za unošenje velikih količina droge iz Južna Amerika.

“Ova operacija, kao i druge u kojima je sudska policija učestvovala, jasno pokazuje da je samo uz pomoć međunarodne saradnje moguće efikasno suzbiti fenomen trgovine drogom, koji predstavlja ozbiljnu prijetnju za većinu zemalja”, piše u saopštenju. 

Europol je objavio saopštenje o akciji “Florida I” koju je sprovela crnogorska policija, ističući da je u pitanju međunarodna operacija u kojoj su učestvovale policijske strukture iz Hrvatske, Italije, Crne Gore, Holandije, Portugala, Srbije, Slovenije i Španije, uz podršku Europola.

U međunarodnoj policijskoj akciji “Florida I” uhapšeno je osam osoba u Crnoj Gori, a procesuirano 28 pripadnika međunarodne kriminalne organizacije koji se dovode u vezu sa krijumčarenjem 6,1 tone kokaina na transnacionalnom nivou, saopštila je Uprava policije.

Na dan akcije, 27. jula 2022. godine, policajciri širom Evrope pretresli su 37 lokacija (jednu u Hrvatskoj, dvije u Italiji, 33 u Crnoj Gori i jednu u Srbiji), uhapsili 12 osumnjičenih (jedan u Hrvatskoj, jedan u Italiji, osam u Crnoj Gori i dva u Srbiji), navodi se u saopštenju i ističe da su zaplijenjeni skupi satovi, bankovne kartice, dokumenta, municija i oružje, gliseri i novac.

“Europol je olakšao razmjenu informacija i pružio kontinuiranu analitičku podršku istrazi. Europol je takođe doprinio ukupnoj koordinaciji predmeta između različitih agencija u EU i šire. Sa sjedištem u Hagu, Holandija, podržavamo 27 država članica EU u borbi protiv terorizma, sajber kriminala i drugih ozbiljnih i organizovanih oblika kriminala. Takođe radimo sa mnogim zemljama koje nisu u EU i međunarodnim organizacijama”, navedeno je u saopštenju. 

U međunarodnoj policijskoj akciji “Florida I” uhapšeno je osam osoba u Crnoj Gori, a procesuirano 28 pripadnika međunarodne kriminalne organizacije koji se dovode u vezu sa krijumčarenjem 6,1 tone kokaina na transnacionalnom nivou, saopštila je Uprava policije. 

Izvor: RTCG, EUROPOL, Polícia Judiciária – Portugal

Povezane vijesti

%d bloggers like this: