Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

Usvajanje Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a historijska šansa za mir i pravdu

Upravni odbor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, pozdravljaju najavu razmatranja Rezolucije o genocidu u Srebrenicu pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija.

U ime porodica žrtava genocida izrazili su zahvalnost nosiocima prijedloga Republici Ruandi i Saveznoj Republici Njemačkoj.

“Njemačka, Ruanda i Bosna i Hercegovina su odnosom prema Holokaustu, genocidu nad Tutsima u Ruandi i genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, pokazali da pojedinci i zajednice mogu izvući lekcije iz zločina i tragičnih događaja iz prošlosti, te da u ovim zemljama postoje ljudi koji su spremni raditi na tome da svijet prepozna važnost borbe za istinu i pravdu“, poručili su iz Upravnog odbora Memorijalnog centra.

S tim u vezi, Memorijalni centar poziva sve državljane i državljanke Bosne i Hercegovine, nosioce odgovornih pozicija u institucijama u zemlji i svijetu, sve prijatelje Bosne i Hercegovine, političke i vjerske lidere, pravne autoritete, aktiviste, organizacije civilnog društva i memorijale da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se u narednih mjesec dana osigurala potpuna podrška Rezoluciji i njeno usvajanje.

„Za usvajanje Rezolucije potrebno je osigurati 2/3 glasova od 193 države članice Ujedinjenih nacija. To znači da nam je potrebna podrška najmanje 129 država članica. U trenutnim podjelama svijeta to nije nimalo jednostavan zadatak, ali vjerujemo da će međunarodna zajednica pronaći snage da još jednom podrži pravdu i činjenice utvrđene pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove, da će pozvati na usvajanje 11. jula kao Međunarodnog dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, te da će ova dva elementa postati temelj obnove procesa suočavanja sa prošlošću, izgradnje nove nade za dijalog i mir generacija koje dolaze, ali i prilika da se konačno okonča dnevna politiziranje, negiranje genocida i narušavanje dostojanstvenog sjećanja na žrtve genocida“, napominju iz Upravnog odbora Memorijalnog centra.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica upozoravaju da je Rezolucija važna zbog budućnosti, te prilika za finalnu potvrdu odnosa civilizacije prema genocidu u Srebrenici.

„U vremenu nestabilnosti i stalnih prijetnji po mir, narušavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, rezultati glasanja u Generalnoj skupštini neće samo odrediti odnos međunarodne zajednice prema prošlosti i genocidu u Srebrenici, već će biti putokaz i za to na koga naša zemlja može računati kao partnera i saveznika u vremenima nesigurnosti i prijetnji. To će biti naši saveznici na koje ćemo moći računati u danima i godinama pred nama“, zaključili su.

Memorijalni centar će uspostaviti komunikacijski tim i fokusirati se na intenzivnu komunikaciju sa međunarodnim i domaćim partnerima, te će svi resursi institucije biti posvećeni zagovaranju uspješnog usvajanja Rezolucije od današnjeg dana do trenutka kada ovaj prijedlog dođe na dnevni red Generalne skupštine.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: