19 Aprila, 2024
Aktuelno Ekonomija Srbija

Usvojena Uredba o utvrđivanju Programa podrške unaprjeđenja razvoja nedovoljno razvijenih opština za 2021. godinu

Na sjednici Vlade Republike Srbije usvojena je Uredba o utvrđivanju Programa podrške unaprjeđenja razvoja nedovoljno razvijenih opština za 2021. godinu,a na inicijativu Kabineta ministra zaduženog za razvoj nedovoljno razvijenih opština.

Program podrške unapređenja razvoja nedovoljno razvijenih opština jedan je od osnovnih ciljeva Vlade Republike Srbije kako bi se kroz sistemsku podršku, podstakao regionalni razvoj na cijeloj teritoriji Republike Srbije i omogućio brži razvoj opština koje prema stepenu razvijenosti spadaju u četvrtu kategoriju, odnosno čiji je stepen razvijenosti ispod 60 posto republičkog proseka, saopšteno je danas iz Vlade Srbije.

Uredba se zasniva na podizanju kapaciteta u oblasti izrade projektno – tehničke dokumentacije, planske dokumentacije, planskih dokumenta, izgradnje i rekonstrukcije infrastrukturnih objekata od značaja za nedovoljno razvijene opštine i opremanje objekata u svojini jedinica lokalne samouprave. Takođe, cilj je da se poveća životni standard sadašnjih generacija, uz povećanja svih razvojnih potencijala budućih generacija.

“Sada sve ovakve opštine mogu za svoje projekte da zatraže i finansijsku podršku koja im je neophodna kako bi brzo i efikasno realizovali nove i završili neke stare planove i poduhvate. Moj tim i ja smo jako zadovoljni što će naša pomoć koju svakodnevno pružamo nerazvijenim i devastiranim opštinama sada imati i svoj novčani momenat. Lepo je kada možete ljudima da pomognete da prepoznaju svoje potencijale i talente, kada im ukažete na mogućnosti za život i rad koji postoje u svakom delu naše Srbije, kada im predstavite najbolje načine za ostvarenje njihovih želja i potreba, kada ih podržite u edukaciji i povežete sa onima koji su u njih i njihovu opštinu spremni da ulažu”, izjavio je ministar zadužen za razvoj nedovoljno razvijenih opština Novica Tončev.

Javni poziv biće objavljen u „Službenom glasniku Republike Srbije “ i na www.rnro.gov.rs.

Stepen razvijenosti ispod 60 posto republičkog prosjeka imaju Aleksinac, Babušnica, Bela Palanka, Blace, Bojnik, Bosilegrad, Brus, Bujanovac, Varvarin, Vladičin Han, Vlasotince, Gadžin Han, Golubac, Dimitrovgrad, Doljevac, Žabari, Žagubica, Žitoradja, Knjaževac, Krupanj, Kuršumlija, Kučevo, Lebane, Ljig, Mali Zvornik, Malo Crniće, Medvedja, Merošina, Mionica, Nova Varoš, Opovo, Petrovac na Mlavi, Preševo, Priboj, Prijepolje, Ražanj, Raška, Rekovac, Svrljig, Sjenica, Surdulica, Trgovište, Tutin, Crna Trava.

Devastirana područja čine jedinice lokalne samouprave iz četvrte grupe razvijenosti, čiji je stepen razvijenosti ispod 50 posto republičkog prosjeka su Babušnica, Bela Palanka, Bojnik, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Golubac, Žitoradja, Kuršumlija, Lebane, Mali Zvornik, Medvedja, Merošina, Preševo, Prijepolje, Svrljig, Surdulica, Trgovište, Tutin.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: