26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus Srbija

Vaskrs – pobjeda nad smrću i nad grijehom

Pravoslavni vjernici danas slave Vaskrs, najveći hrišćanski praznik.

Ovaj praznik se slavi u spomen na Hristovo vaskrsnuće, kao i njegovu pobjedu nad smrću i nad grijehom.

U uskršnjoj poslanici objavljenoj na Veliki petak poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije istakao je povodom rata u Ukrajini da vjernici saosjećaju sa svim pravoslavnim hrišćanima, ali i svim ljudima ovog sveta.

Naveo je da smo sazdani kao “jedan i jedinstven ljudski rod, i pozvani da budemo jedno”.

Patrijarh srpski Porfirije služio je Vaskršnju Liturgiju u ponoć u Sabornom hramu Svetog Save na Vračaru

“Stoga se vaskrslom Gospodu molimo da se što pre i bezuslovno uspostavi mir, prestane stradanje i da se svi izbjegli vrate u svoje domove. Svaki rat, bilo gde i bilo kada, proizvodi samo gubitnike i poraz je ljudskog dostojanstva, poraz je i sramota svakog čoveka kao ikone Božje”, poručio je Porfirije.

Podsjetio je da se na mnogim mjestima u svijetu vode bespoštedni ratovi u kojima najviše stradaju obični ljudi i upitao šta se može reći onima koji su razornom stihijom odvojeni od svojih najbližih i rasuti po tuđini.

“Kako ćemo zapjevati pashalnu pjesmu kada je među nama toliko gladnih i žednih pravde, toliko neutešnih? Neka nas odgovoru na ova pitanja povede sam Gospod Isus Hristos”, istakao je Porfirije.

Osvrnuvši se na “iskonske metode obmane strastima i strahovima u zloupotrebi masovnih medija”, Porfiirje je ocjenio da takve metode mogu da porobe svijest i “priguše savjest” ljudima.

“Čuvajmo se prividne sigurnosti globalnog mravinjaka koji nas želi učiniti bezličnim pritvorenicima samodovoljnosti. Vrijeme provoditi u ubjeđenju da se virtuelnim svetom nezdravog umišljanja i konzumacijom materijalnih dobara može zadobiti istinsko blagostanje, znači biti osuđen na život bez dostojanstva i slobode”, zaključio je Porfirije.

Pravoslavni vjernici se nakon liturgije okupljaju u domovima uz svečanu trpezu na kojoj dominira crveno jaje i vaskršnji hljeb. Običaj je da na stolu stoje obojana i ukrašena jaja.

Vjernici jedni drugima ovaj praznik čestitaju riječima “Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse”.

Vaskrs je kao najveći je hrišćanski (crkveni) praznik kojim se proslavlja Isusov povratak u život — vaskrsenje, najranije može da padne 4. aprila a najkasnije 8 maja. Datum Vaskrsa sve pravoslavce određuje Jerusalimska patrijaršija.

Foto: SPC, twitter

Povezane vijesti

%d bloggers like this: