Aktuelno Intervju Politika Sandžak

Imamović: Bošnjaci su danas najupućeniji jedni na druge

“Kruna ramazanskog druženja u Sarajevu bili su susreti s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem i reisul-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem. Imali smo priliku razgovarati o položaju bošnjačkog naroda u državama iz kojih dolazimo, značaju BiH te važnosti insistiranja na potpunom poštovanju njenog državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Istakli smo značaj jake i stabilne države BiH koja je u poziciji da stane iza svakog Bošnjaka i da na bilateralnom nivou s državama u kojima Bošnjaci žive rješava njihova značajna pitanja. U tom smislu, podrobnije smo govorili o položaju i izazovima bošnjačkog naroda u zemljama iz kojih dolazimo, kao i o mogućnostima unapređenja saradnje te koordinacije zajedničkih aktivnosti u predstojećem periodu.”

Piše: MIRZA ABAZ

Enis Imamović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, ovih dana boravio je u Bosni i Hercegovini. Najprije je prisustvovao iftaru koji je za predstavnike Bošnjaka iz zemalja bivše Jugoslavije i SAD-a, ali i političke predstavnike iz naše zemlje organizirao bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka u svom domu u Sarajevu, a onda je ugošćen i od reisul-uleme Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Huseina ef. Kavazovića, te na kraju i predsjednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića.

Dijelom susreta na kojima se govorilo o položaju bošnjačkog naroda u BiH, regiji i dijaspori, o odnosima BiH s državama regije te unapređenju saradnje bili su, osim Enisa Imamovića, i predsjedavajući Upravnog odbora Savjetodavnog vijeća za BiH iz SAD-a Nedim Mušić, član Upravnog odbora Bošnjačkog kulturnog saveza Slovenije Denis Striković, potpredsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Sead Šahman, potpredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Hrvatske Armin Hodžić, odbornik u Skupštini Novog Pazara Emir Aščerić te zamjenik ministra kulture Sjeverne Makedonije Daim Luçi.

Enis Imamović sa hanumom Eminom, na glasanju

Pošto su u susjednoj Srbiji  okončani izbori, odlučili smo s Enisom Imamovićem obaviti razgovor tokom kojeg ćemo otvoriti nekoliko ključnih tema vezanih za izborni proces i rezultate te za njihov utjecaj na položaj Bošnjaka u Sandžaku i generalno u Srbiji. Stranka demokratske akcije će, uz Enisa Imamovića, u Narodnoj skupštini Republike Srbije imati još jednog poslanika – Selmu Kučević, dok će “Muftijin amanet”, lista okupljena oko Stranke pravde i pomirenja koju vodi Usame Zukorlić, sin nedavno preminulog Muamera Zukorlića, imati ukupno tri zastupnika. Socijaldemokratska partija Srbije Rasima Ljajića imat će sedam poslanika u vrhovnоm zakonodavnоm tijelu, među kojima će se naći, ako govorimo o Sandžaku, i doktor medicine iz Novog Pazara Muamer Bačevac te politolog iz Priboja Jasmin Hodžić.

Prema ovome, jasno je da su Bošnjaci Sandžaka politički izuzetno polarizirani, što uveliko otežava i pospješenje njihovog statusa. Ipak, ostaje da se vidi hoće li doći do zaokreta u vođenju politike bošnjačkih predstavnika jer je i više nego očigledno da će se u skupštinskim klupama morati boriti s velikim brojem ultradesničara koji su uspjeli preći cenzus.

STAV: Prije svega nekoliko dana boravili ste u BiH. Bili ste na nekoliko iftara, ali i službenih posjeta i razgovora. Kada govorimo o posjetama i razgovorima, tu prije svega mislimo na susrete s reisul-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom ef. Kavazovićem te predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem. Možete li nam detaljnije kazati koje su teme dominirale tokom ovih susreta?

IMAMOVIĆ: Već znate da je povod posjete bio poziv našeg prijatelja Abdulaha Skake da se okupimo u njegovoj porodičnoj kući na tradicionalnom iftaru koji njegova porodica organizira već više od stotinu godina. Sretan sam što sam imao priliku biti dio te tradicije. Pored iftara kod porodice Skaka, imali smo čast da zajedno s predsjednikom Bakirom Izetbegovićem prisustvujemo i velikom iftaru u sportskoj dvorani u Hadžićima, koji je organizirala tamošnja općinska organizacija SDA. Kruna ramazanskog druženja u Sarajevu bili su susreti s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem i reisul-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem. Imali smo priliku razgovarati o položaju bošnjačkog naroda u državama iz kojih dolazimo, značaju BiH te važnosti insistiranja na potpunom poštovanju njenog državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Istakli smo značaj jake i stabilne države BiH, koja je u poziciji da stane iza svakog Bošnjaka i da na bilateralnom nivou s državama u kojima Bošnjaci žive rješava njihova značajna pitanja. U tom smislu, podrobnije smo govorili o položaju i izazovima bošnjačkog naroda u zemljama iz kojih dolazimo, kao i o mogućnostima unapređenja saradnje te koordinacije zajedničkih aktivnosti u predstojećem periodu.

STAV: Na ovim susretima mogli ste razmijeniti i poneku riječ s predstavnicima Bošnjaka iz regije, ali i SAD-a. Također, tu su bili prisutni i politički zvaničnici iz BiH. Je li bilo govora o konkretnim projektima koji bi doprinijeli jačanju međubošnjačke saradnje u regiji, ali i u SAD-u?

IMAMOVIĆ: Ovo je bila prilika da se na jednom mjestu nađemo s mladim i uspješnim ljudima koji su važni akteri i nosioci funkcija na različitim nivoima. Mi se međusobno dobro poznajemo, pratimo i podržavamo rad i dostignuća, tako da je u takvom društvu neizostavna tema kako da unaprijedimo međubošnjačku saradnju i šta je to čime svako od nas može da doprinese njenom jačanju. Mnogo je tema oko kojih se možemo i moramo okupiti, a okolnosti su te koje nas dodatno približavaju i usmjeravaju jedne na druge.

STAV: Kakvo je trenutno stanje Bošnjaka u Srbiji? S kojim se izazovima susreću?

IMAMOVIĆ: Bošnjaci imaju mnogo problema i neriješenih pitanja u Srbiji. Izazovi se kreću od diskriminacije, preko negiranja i osporavanja osnovnih identitetskih elementa poput bosanskog jezika, pa sve do posljednjih genocidnih prijetnji srpskih policajaca u Priboju i svega što dolazi između toga. Ovdje želim ponoviti da je bošnjački narod jedini narod u Srbiji koji iza sebe nema svoju nacionalnu državu koja bi u punom kapacitetu na bilateralnom nivou sa Srbijom otvorila pitanja od značaja za Bošnjake.

STAV: Jeste li zabrinuti zbog političke razjedinjenosti Bošnjaka u Srbiji, prvenstveno u onom dijelu iz kojeg i sami dolazite – Sandžaku?

IMAMOVIĆ: Nakon agresije na BiH, Bošnjaci su danas najupućeniji jedni na druge. Svjesni ozbiljnosti trenutka i potrebe da se udružimo, mi smo pozvali sve bošnjačke političke partije da stanemo na zajedničku listu. Nažalost, neki se nisu udostojili ni da odgovore na poziv. Jedni su izabrali da stanu na listu SNS-a, a drugi da naprave koaliciju s Aleksandrom Vučićem.

STAV: Početkom ovog mjeseca održani su izbori u Srbiji. Pobjedu je, očekivano, odnijela Srpska napredna stranka na čelu s Aleksandrom Vučićem. Kada je riječ o Narodnoj skupštini Republike Srbije, u novom sazivu naći će se i 13 predstavnika manjina. S liste “Muftijin amanet”, okupljene oko Stranke pravde i pomirenja, koju vodi Usame Zukorlić, sin nedavno preminulog Muamera Zukorlića, u skupštinskim klupama naći će se tri poslanika, dok će SDA Sandžaka imati dva – Selmu Kučević i Vas. Koji je Vaš generalni stav u vezi s nedavno održanim izborima? Jeste li zadovoljni rezultatom?

IMAMOVIĆ: Svi su svjesni da su ovi izbori bili sve samo ne demokratski, a to je posebno bilo prisutno u Sandžaku, gdje smo mi kao stranka bili na meti i državnih i paralelnih struktura vlasti. Bili smo prinuđeni na borbu s vjetrenjačama. Veliki broj ozbiljnih neregularnosti zabilježili su i brojni strani posmatrači. Ohrabreni smo činjenicom da su glasovi koje smo osvojili dali puni legitimitet našem izbornom programu i pored svih pritisaka, ucjena, pa čak i prijetnji kojim su naši birači bili izloženi. Svi oni koji su nas podržali znaju, pa čak i oni koji nisu, da će poslanici SDA Sandžaka beskompromisno štititi interese građana Sandžaka u ovom zakonodavnom tijelu. Također, citirao bih rahmetli predsjednika Aliju Izetbegovića, koji je jednom prilikom istakao: “Nema čarobnog rješenja, preostaje samo strpljiv i uporan rad.”

STAV: Na početku izborne kampanje kazali ste da je prioritet SDA Sandžaka suprotstavljanje “velikosrpskoj politici aktuelnog režima” te da Vaša stranka trajno rješenje vidi u pristupanju svih država Zapadnog Balkana Evropskoj uniji i NATO-u. S druge strane, SPP i SDP već dugo zagovaraju blisko vezivanje s vladajućim SNS-om. Kako je došlo do te podjele u stavovima i postoji li šansa, barem na papiru, za bošnjačko političko jedinstvo u Sandžaku?

IMAMOVIĆ: Mi smo i na ovim izborima nastupili s jasnim izbornim programom koji smo u kampanji detaljno predstavili biračima. Nakon odbijanja drugih bošnjačkih partija u Sandžaku da formiramo zajednički listu, mi smo našu listu predali simbolično 1. marta, na Dan nezavisnosti BiH. Mi smo jedini u programu tretirali izazove s kojima se BiH susreće u ovim turbulentnim vremenima i nedvosmisleno ukazivali i insistirali na njenom državnom suverenitetu i teritorijalnom integritetu. Smjenom ovog režima i uspostavljanjem demokratski i slobodno izabrane vlasti Srbija će napraviti ogroman iskorak u približavanju evropskim i evroatlantskim vrijednostima. Tu su stvari vrlo jasne. Mi nećemo odustati od bošnjačkog jedinstva, međutim, očito da je u ovom trenutku drugim bošnjačkim partijama od naše zajedničke borbe privlačnija ponuda Vučićevog režima u vidu ličnih pozicija i privilegija u Beogradu.

STAV: Koliko je realan napredak Srbije prema EU i NATO-u uzmemo li u obzir navode političkih analitičara da će Srbija sada imati uvjerljivo najdesniji parlament u zadnjih nekoliko izbornih ciklusa?

IMAMOVIĆ: Baš naprotiv. Upravo su ovi izbori pokazali iskorak u odnosu na prethodni saziv kada smo nas tri poslanika SDA Sandžaka i tri predstavnika Albanaca Preševske doline činili jedini opozicioni poslanički klub u Narodnoj skupštini. Sada u ovom tijelu očekujemo više demokratskih, proevropskih snaga s kojima ćemo se zajedno boriti za pozitivne promjene u Srbiji. Sve jasnije se vidi želja za promjenom i smjenom ove vlasti. To je proces, ali uspjet ćemo. Dobar primjer jeste i Beograd. Ohrabruje nas buđenje demokratskih, proevropskih snaga u Srbiji.

STAV: Kako će se SDA postaviti u Narodnoj skupštini sada kada je tu novi sastav? Hoće li biti promjene pristupa?

IMAMOVIĆ: Naša politička borba je konstantna i za SDA Sandžaka nije bitno u kojem parlamentarnom okruženju djeluje jer su naši stavovi isti i ne mijenjaju se od izbora do izbora. Jedina razlika će biti u tome što ovog puta računamo na pomoć i savezništvo predstavnika onog čestitog, demokratskog, građanskog, proevropskog i ekološki osviještenog dijela srpskog naroda.

STAV: Na samom kraju, pošto smo još uvijek u mjesecu ramazanu, možete li nam reći kako Sandžaklije provode ove mubarek dane? Imate li neku poruku za muslimane Sandžaka, ali i BiH?

IMAMOVIĆ: Ramazanska atmosfera u Sandžaku nadjača sve podjele. Na to smo vrlo ponosni. Mi u Sandžaku vjerujemo da ne postoji područje u Evropi gdje se toliko lijepo može osjetiti ramazan. Iskreno se radujemo svakoj prilici da to podijelimo, zato se posebno radujemo gostima koji nas posjećuju u vrijeme ovog mubarek mjeseca. Braći i sestrama u BiH upućujem iskreni poziv da redovno posjećuju Sandžak, kako za vrijeme ramazana, tako i tokom cijele godine. Bošnjaci BiH i Sandžaka moraju se što više povezivati i družiti jer smo i identitetom i mentalitetom isti, jedan narod.

Ramazansku poruku uputio bih prvo sebi, a potom i svim muslimanima u Sandžaku i BiH, a ona se temelji na savjetu da ove dane iskoristimo kako bismo prvenstveno radili na sebi, kako bismo iz ovog ramazana izašli kao bolji i kvalitetniji ljudi, korisniji svojoj zajednici.

Izvor: STAV

Povezane vijesti

%d bloggers like this: