18 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Sandžak

Večeras (10. mart 2021.) je Lejletu-l-Mi’radž-jedna od blagoslovljenih noći u Islamu

Večeras, sa akšamskim ezanom i upaljenim kandiljima nastupa jedna od odabranih i blagoslovljenih noći u Islamu – Lejletu-l-Mi’radž (po islamskom kalendaru 27. noć Redžeba, noć Isre i Mi’radža).

“U ovoj noći je Božiji poslanik hz. Muhammed a.s. na krilatoj životinji iz Dženneta po imenu Burak predvođen melekom hz. Džebrailom a.s. u jednom času noći iz Mekke otišao u Kuds (Jerusalim), a zatim se iz Kudsa uzdigao u visine, gdje je obišao sedam nebesa, susreo se sa mnogim prijašnjim pejgamberima, vidio što niko od stvorenja nije vidio, vidio razna čuda i prešao granicu koju niko nikada nije prešao niti će preći, te razgovarao sa Allahom dž.š. nakon čega se vratio na zemlju”, podsjećaju iz Medžlisa Prijepolja Mešihata Islamske zajednice Sandžaka.

Kako se ukazuje poslanik Muhammed a.s. je na ovom putovanju bio dušom i tijelom, za života i ovo je jedna od mudžiza (dokaza i čuda) kojom je Uzvišeni Stvoritelj počastio svoga miljenika, neka su na njega sallavati i selami.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je sapštila da je Božiji Poslanik te noći najprije nošen od Časnog Hrama u Mekki do džamije El-Aksa u Jerusalemu, a potom uzdignut kroz pojedina nebesa do Sidretu-l-muntehaa ili još bliže Uzvišenom.

“Tu se Poslanik, a. s., susreo s nekim poslanicima, a razgovarao je i s Uzvišenim Bogom. Na miradžu su objavljena posljednja dva ajeta poglavlja El-Bekare, naređeno je pet dnevnih namaza muslimanima, a kao uspomena na razgovor vođen na miradžu u namazu se uči ettehijjat, na svakom sjedenju prilikom obavljanja namaza”, ukazuju iz IZ-e u BiH.

S obzirom da je u mubarek noći Lejletu-l-miradž Poslaniku Muhammedu, a.s., propisan namaz, ova mubarek noć je, kako se predočava, i prilika da vjernici preispitaju svoj odnos prema namazu, stubu vjere, ibadetu koji odvraća od svega što je ružno i zabranjeno.

“Namaz je ujedno lijek za vjernička srca, najčvršća veza s dragim Bogom, ibadet koji donosi smirenost i radost vjernicima. Život svakog čovjeka prate brojne kušnje. I u našem vremenu je izraženo dosta poteškoća s kojima se suočavamo. Ispravno poimanje namaza i njegovo redovno izvršavanje, kao i učenje što više dova, mogla bi postati naša najveća snaga za svako stanje u kojem se zadesimo”, saopšteno je povodom blagoslovljene noći u Islamu – Lejletu-l-Mi’radž.

Tradicionalno, muslimani ovog podneblja mubarek noći provode učeći Kur’an-i-Kerim, klanjajući nafile uz zikr, često spominjanje i veličanje Boga, kao i upućivanjem dova Svemilosnom.

“Sjetimo se u našim dovama i brojnih, znanih i neznanih, vakifa-dobročinitelja čije nas zadužbine podsjećaju na neprolaznu vrijednost dobročinstva”, poručeno je uz čestitku “ALLAH MUBAREK OLSUN LEJLETU-L-MIRADŽ!”.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: