25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru: Najčešće optužnice zbog droge i oružja

Više javno tužlaštvo u Novom Pazaru je u posljednjih pet godina protiv 370 lica podiglo optužnicu, najčešće zbog krivičnih djela vezana za drogu i oružje.

“Najčešće krivična djela za koja je Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru podiglo optužnicu od 2016. godine do danas su neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz čl. 246 Krivičnog zakonika i nedozvoljena proizvodnja, držanje, noženje i promet oružja i eksplozivnih materija iz čl. 348 Krivičnog zakonika”, potvrđeno je u odgovoru na zahtjev za pristup informacijama od javnog značaja koji je uputio SNews.

U predočenim informacijama za javnost se navodi da je od 2016. godine do danas u ovom tužilaštvu se protiv 505 lica vodila ili vodi istraga, protiv 93 lica su podnešeni optužni predlozi, a protiv 370 lica su podignute optužnice.

Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru trenutno protiv 71 lica zastupa optužnicu, ali nema podataka na koliko roćišta su u toku 2021. godine prisustvovali tužioci Višeg javnog tužilaštva.

“Na svim zakazanim glavnim pretresima pred sudom iz nadležnosti ovog tužilaštva prisustvovali su tužioci Višeg javnog tužilaštva u Novom Pazaru, obzirom da po Zakoniku o krivičnom postupku glavni pretres se ne može održati bez prisustva ovlašćenog tužioca”, piše u jednom od odgovora iz Tužilaštva.

Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru osnovano je za područje Višeg suda u Novom Pazaru, odnosno sprovođenje javnotužilačke funkcije pred ovim sudom za teritoriju Opština Tutin i Sjenica i za grad Novi Pazar.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: