26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Više od 341 hiljadu eura za RTV Novi Pazar i prorežimske medije i novinare

Stručna komisija na Konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Novog Pazara u 2023.godini predložila je izbor i raspodjelu novčanih sredstava za 19 medijskih projekata od pristiglih 37.

Komisija koju je imenovao gradonačelnik Novog Pazara, Nihad Bičevac, u sastavu Muharem Mutabdžija (Prijepolje) predsjendik i članovi Andrijana Srećković (Ljig) i Radojica Bunčić (Beograd), je predložila da se RTV Novi Pazar dodijeli 36.900.000 dinara, što je više od 80 posto od ukupnih 46 miliona budžetskog novca namjenjenog za javni interes građana Novog Pazara.

Na drugom mjestu je Sandžak TV za koju je opredljeneo dva miliona dinara.

Sa predloženih 1.400.000 predloženo je d dobije firma Emedia Group Novi Pazar, osnivač portal indeksonline.rs, po sadržajima bliskog lokalnim vlastima i režimskoj Sandžačkoj demokratskoj partiji (SDP).

Među onima koji su dobili sredstav za projekte su udruženja kojima upravljaju novinari zaposleni u RTV Novi Pazar, “Journalistic Plan” 400.000 dinara, “Local Media Plan” 350.000, “Play on” i agencija “KMedia Star” sa po 250.000. PP Media Alema Rovčanina, takožer bliska režimskim i SDP stranci, po ovom prijedlogu dobiće 300.000 dinara.

Udruženje Akademska inicijativa “Forum 10”, također blisko ovoj političkoj opciji će za predloženi projekat dobiti pola miliona dinara.

Lokalni internet portali A1 net i Free media, koji su u posljednjih mjeseci intenzivirali izvještavanje o radu lokalne samouprave Novog Pazara i njenih funkcionera, za predložene projeket trebali bi da doniju 750, odnosno 400 hiljada dinara.

Udruženju građana “Centar za primjenu novih i inovacionih tehnologija NIT”, na čijem čelu je profesor Šemsudin Plojović opredjeljeno je 600.000 dinara.

Od 200 do 400 hilajda dinara trebalo bi da dobiju Rdio Sto plus (NA Beta), Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” (Kazaljka), Glas islama (El Kelimeh), Kulturni centar Zambak (SNews), Taktinfo, Jelena Mihajlović – PR Video (Kragujevac) i Infoleader Media (Infolid).

Detaljno obrazloženje svih pristiglih projekata dostavlja se Gradskom vijeću Grada Novog Pazara i potom se, uz donijeto rješenje, javno objavljuje.

Svih prethodnih godina, od kad Grad Novi Pazar raspisuje konkurse za sufinanriraje medijskih projekata, najveći iznos dobijala je RTV Novi Pazar. Grad Novi Pazar do sada nije objavio izvještaj sa transpranetnim informacijama (sadržajima projekata, fakturama i finansijskim podacima) o načinu potrošenog novca za sufinansirane medijske projekte.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: