30 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sport Srbija

Više od hiljadu takmičara i rekreativaca na Danima planinara Srbije

 
Gornjačka klisura i Homoljske planine proteklog vikenda bili su domaćini Dana planinara Planinarskog saveza Srbije (PSS). Uprkos kiši i nepovoljnim vremenskim uslovima pozivu organizatora odazvalo se oko  50 planinarskih društva sa više od hiljadu takmičara i rekreativaca.

Foto: PSS/Darko Dozet

Uz planinare manifestaciji je prisustvovalo i mnoštvo zainteresovanih građana koji su uživali u čarima prirode, takmičenjima i susretima sa starim i novim znancima.

Kako je navedeno iz Planinarskog saveza Srbije tokom Dana planinara, posetioci su imali priliku da istraže različite staze i steknu nova iskustva u planinarenju. Homoljske planine pružaju prelepe pejsaže, bogate šumske predele, mnoštvo manastira, što je privuklo ljude željne istraživanja i novih saznanja.


Osim planinarenja i takmičenja  u planinarskoj orijentaciji, trekingu i trejlu održane su i brojne aktivnosti, poput promocije udžbenika i priručnika iz planinarstva „Siguran korak” koje  je priredio predsednik PSS Iso Planić.

Posebno atraktivni i  interesantni bili su tehnički dani Službe planinskih vodiča koje su vodili instruktori alpinizma Slobodan Žarković, Obrad Kuzečjević i instruktori planinarstva Zoran Kontić i Aleksandar Rašin, a kojima je prisustvovalo blizi 40 licenciranih planinskih vodiča. Tehnički dani se održavaju desetak puta godišnje sa ciljem usavršavanja planinskih vodiča i podizanja opšte bezbednosti planinarskih akcija.


Foto: PSS/Darko Dozet


Planinarski usponi na Ježevac i Mali i Veliki Vukan bili su prilagođeni otežanim vremenskim uslovima i planinarima svih uzrasta.

Dani planinara protekli su u retro stilu, a za najbolje obučene proglašeni su Jovana Toković iz Priboja i Aleksandar Barać iz Čačka.

Specijalni gosti na Danima planinara bili su visoki predstavnici planinarskih saveza Makedonije, Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine sa kojima je učvršćena i proširena i do sada uspešna saradnja.

O bezbednosti učesnika brinulo je dvadesetak pripadnika Gorske službe spašavanja koji su imali nekoliko lakših intervencija.

Sledeće, 2024. godine, Dani planinara Srbije biće održani na Fruškoj Gori, u Vrdniku, u organizaciji planinarskih klubova „Borkovac” iz Rume ,  „Zmajevac” iz Vrdnika kao i Planinarskog saveza Vojvodine koji će tom prilikom obeležiti i svojih 100 godina postojanja.

Foto: PSS/Darko Dozet

Povezane vijesti

%d bloggers like this: