19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Turska

Visoko vijeće za vjerska pitanja Uprave za vjerske poslove-Diyanet Republike Turske: Zekat se može predati direktno i preko organizacija i institucija, ne zapostaviti javni i individualni nadzor kada je u pitanju prikupljanje i dostavljanje zekata

Mešihat Islamske zajednice Sandžaka Rijaseta Islamske zajednice Srbije (IZS) prenio je danas stav Visokog vijeća za vjerska pitanja Uprave za vjerske poslove – Diyaneta Republike Turske u vezi prava na prikupljanje, odnosno davanje zekata prema kojem se zekat može predati direktno i preko organizacija i institucija, kao i da ne treba zapostaviti javni i individualni nadzor kada je u pitanju prikupljanje i dostavljanje zekata.

Kako se navodi mjesta kojima se daje zekat su definisana u 60. kur’anskom ajetu sure Et-Tevbe i prema tome zekat je principijalno pravo siromaha i pojedinaca koji su u potrebi.

“Iz tog razloga hanefije ne smatraju dozvoljenim da, oni koji ispunjavaju određene uslove i koji su u obavezi dati zekat i sadakatu-l-fitr, svoj zekat i sadakatu-l-fitr daju na neko drugo mjesto mimo mjesta koja su definisana u Kur’an-i Kerimu ili da svoj zekat daju za realizaciju dobrotvornih aktivnosti kao što su izgradnja džamija, mostova, puteva, škola i vodovoda”, navodi se u preporuci i konstatira da se uplata koja se izvrši za realizaciju spomenutih aktivnosti, ne može tretirati kao zekat pa makar i bila izvršena sa nijetom davanja zekata.

Naglašava se “da se zekat osobama koje polažu pravo na zekat može predati i direktno bez posrednika, a i posredstvom posrednika”.

“Nema nikakve razlike u tome da li je posrednik pojedinac ili institucija. Stoga ukoliko određena humanitarna ustanova ili nevladina organizacija prikupljeni zekat dostavlja mjestima/siromasima i pojedincima koji su u potrebi, to jest kategorijama koje su navedene u Kur’an-i Kerimu, onda se tim ustanovama i nevladinim organizacijama koje imaju ulogu posrednika može povjeriti zekat”, ukazuje se u toj preporuci Visokog vijeća turskog Diyaneta.

Zaključuje se i da je mnogo bitna podrška neprofitnim organizacijama i ustanovama koje služe narodu kako bi održali kontinuitet u svome radu, ali i da se ta podrška mora pružati putem dobrovljnih priloga mimo zekata.

“Pored toga ne smije se ni zapostaviti javni i individualni nadzor kada je u pitanju prikupljanje i dostavljanje zekata”, poručili su iz Uprave za vjerske polsove pri Vladi Republike Turske.

Vjernici ni šira javnost u Sandžaku, kao i zemljama regiona do sada nije bila upoznata sa načinom dostavljanja zekata.

U svetim danima mjeseca ramazana rasprava u javnosti, među muslimanima, je otvorena nakon što je predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) Mevlud Dudić objavio fetvu prema kojoj je davanje zekata “haram” (strogo zabranjeno), svim pojedincima i organizacijama, sakupljanje zekata i sadekatu-l-fitra, bez ovlaštenja nadležnih organa islamske zajednice koju Dudić zastupa.

Islamska zajednica u Srbiji nikada do sada nije objavila niti vjernicima predočila izvještaj o prikupljanju i predaji zekata, odnosno načinu raspodjele prikupljenih novčanih sredstava i drufih vrijednosti.

Izvor: https://www.mesihatsandzaka.rs/aktivnosti/145-stav-visokog-vijeca-za-vjerska-pitanja-koje-djeluje-pri-dijanetu-republike-turske-o-davanju-zekata-nevladinim-organizacijama.html

Povezane vijesti

%d bloggers like this: