25 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Društvo

Crna Gora: Protesti zbog hapšenja sveštenika SPC-a, napadnuta policija

Zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sveštenika SPC koji su predvodili litiju u Nikšići građani su se okupili u Beranama, Pljevljima i Budvi. Večeras je došlo i do sukoba s policijom, potvrđeno je iz Uprave policije Crne Gore.

U Pljevljima je večeras došlo do incidenta u kojem su okupljeni građani napali policijske službenike i u njihovom pravcu bacali kamenice, staklene flaše i pirotehnička sredstva te tako ugrožavali živote službenika Uprave policije. Policija je zasuta kamenicama, staklenim flašama i pirotehničkim sredstvima, dva službenika su povrijeđena, u toku je privođenje izgrednika, saopšteno je iz Uprave policije, prenosi RTCG.

“Dva službenika Centra bezbjednosti Pljevlja su povrijeđena. U ulici Kralja Petra došlo je do okupljanja većeg broja građana suprotno naredbi Ministarstva zdravlja o zabrani javnih okupljanja”, navodi se na sajtu RTCG..

Nakon više upozorenja i naređenja službenika policije okupljena masa se oglušila o naređenja i u pravcu policijskih službenika počela da baca kamenje, staklene flaše i pirotehnička sredstva.

Policija je upotrijebila sredstvo prinude – suzavac i okupljeni građani se razilaze.

Veliki broj okupljenih je bio maskiran i mlađe životne dobi.

U toku su je privođenje više lica odgovornih za incidente, ali i dalje policijske mjere i radnje na identifikovanju i procesuiranju svih lica.

Suzavcem rastjerali građane, nekoliko uhapšenih

Građani u Nikšiću okupili su se ispred Centra bezbjednosti u tom gradu, tražeći da se episkop budimljansko-nikšićki Joanikije pusti iz pritvora. Nakon okupljanja krenuli su u protestnu šetnju, blokirali su kružni tok, gdje je došlo do sukoba sa policijom. Policija je, kako javlja reporter TVCG, bacila suzavac i razbila blokadu.

Jedan dio građana gađao je policiju kamenicama, nakon čega je privedeno više građana.

Policija je bacila suzavac i upotrijebila šok bombe, ubrzo nakon toga demostranti su se razišli. Trenutno kod kružnog toka nema nikoga, javlja naš reporter.

Nakon što je Demokratski front prvo najavio da će vjernike pozvati večeras da blokiraju saobraćajnice kao protest zbog privođenja sveštenika, te na poziv Episkopskog savjeta SPC i mitropolita Amfilohija odustao od te odluke, situacija u Glavnom gradu je mirna.

Antena M prenosi video kolone automobila na ulicama Podgorice, dok se na automobilu koji je predvodi vijori trobojka.

Kako prenosi taj portal tačan razlog nije poznat, podsjećajući da su sinoć u nekoliko gradova održane litije automobilima.

Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i sedmorici sveštenika Srpske pravoslavne crkve određeno je zadržavanje od 72 sata, nakon što su saslušani u tužilaštvu u Nikšiću.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva Crne Gore njima je određeno zadržavanje zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, jer su suprotno naredbama Ministarstva zdravlja prekršili zabranu okupljanja na javnom mjestu i organizovali vršenje vjerskog obreda – litije ulicama Nikšića, kojoj je prisustvovao veći broj građana.

SPC je u Nikšiću juče organizovala litiju i liturgiju na praznik Svetog Vasilija Ostroškog na kojima je prisustvovao veliki broj ljudi koji nijesu poštovali socijalnu distancu ili koristili zaštitne maske iako je na snazi zabrana javnih okupljanja zbog širenja novog koronavirusa.

Izvor: http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/279106/policija-zasuta-kamenicama-dva-policajca-povrijedjena.html

Foto: PrtSc rtcg.me

Povezane vijesti

%d bloggers like this: