29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Priboj Prijepolje Sandžak

SDA Sandžaka: Provokacije i prijetnje Bošnjacima u Prijepolju i Priboju postale praksa

SDA Sandžaka ogranci u Prijepolju i Priboju saopštili su da najoštrije osuđuju, kako navode, provokacije i neprimjerene prijetnje kojima su ovih dana izloženi Bošnjaci u Prijepolju i Proboju od strae neodgovornih pojedinaca.

U reagiranju se ukazuje da Bošnjaci u Prijepolju i Priboju ničim nisu izazvali, niti zaslužili da im se šalju ovakve nacionalističke poruke pune izliva mržnje i šovinizma.

“Posebno zabrinjava činjenica da su ovakve stvari postale praksa koja se ponavlja kod proslave vjerskih praznika, a da izostaju osude od strane crkvenih velikodostojnika. SDA Sandžaka godinama upozorava da se svaka provokacija koja nije adekvatno i u skladu sa zakonom sankcionisana od strane državnih organa ponavlja i postaje pravilo o model ponašanja”, isiču iz SDA Sandžaka.

Saopštnjem je upućen poziv državnim organima da postupaju po zakonu i najstrožije sankcionišu, kako navode, učesnike ovih nedjela. Posebno pozivaju predstavnike političkih partija u Prijepolju i Priboju da jasno osude posljednja dešavanja i da ni na koji način ne budu podrška ili zaštita pojedincima koji ugrožavaju mir i sigurnost svih dobronamjernih građana u ovim opštinama.

Zbog sumnje da su izvršili krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpelјivost, što su objavili na društvenim mrežama , u Priboju su uhapšeni M. Đ. (2002), S. Đ. (2002), M. M. (2003) i I. P. (2004).

Zbog sumnje da su u Prijepolјu na rođendanskom slavlјu pjevali pjesme u kojima su iskazivali nacionalnu mržnju i netrpelјivost, a što su objavili na društvenim mrežama, osumnjičeni su identifikovani četverica maloljetnika i protiv njih će biti podnešene rivične prijave u redovnom postupku”, saopštio je MUP Srbije.

Proslave na kojima su se čule pjesme organizirale su se povodm proslave pravoslavnog Božića.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: