29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

Vojne efektive Vojske Srbije na putevima u Sandžaku (VIDEO)

Vojne efektive Vojske Srbije (VS) primjetne su ovih dana na putevima u Sandžaku. Jedna od kolona kamiona tegljača natovarena oklopnim borbenim vozlima prošla je kroz Novi Pazar uoči Ramazanskog bajrama, vidi se na video snimku koji su SNEWS-u poslali građani.

Video je pregledalo više od 175 hiljada pratilaca na fb stranici SNEWS-a, ali je u brojnim komentarima i bio razlog za žustre nacionalističke rasprave ljudi iz regiona.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je ranije će Vojska Srbije (VS) 19. aprila na Pešterskoj visoravni prvi put koristiti “dronove kamikaze”.

Aleksandar Vučić tokom vojne vježbe “Munjeviti udar 2021” na privremenom poligouu “Pešter” u svojstvu vrhovnog komandanta vrši smotru jedinica VS-a, foto: mod.gov.rs, arhiv

“Od 19. aprila su dronovi kamikaze dio našeg redovnog naoružanja”, rekao je Vučić tokom prisustva na sjednici Vlade Srbje.


Upitao je predstavnike Vojske da li je Srbija prva u regionu koja “pušta bilo kakve dronove”, uz opasku upućenu načelniku Generalštaba VS generalu Milanu Mojsiloviću “da se nada da se nećemo obrukati”.

"Munjeviti udar 2021"

Vojska Srbije od 2016. godine na privremenom poligonu kod sela Buđevo i Raždaginja opština Sjenica,, izvodi manevre i pokazne vježbe.

Prethodnih godina tokom višednevnih vježbovnih aktivnosti, uz učešće gotovo svih rodova i vidova VS-a korišteni su tenkovi, borbena vozila pješadije, haubice, minobacači, samohodna lansirna oruđa, avioni, helikopteri, bespilotna letjelica, kao i drugo naoružanje.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: