30 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

BNV: Pokušavaju izazivati napetost i netrpeljivost, vjerske blagdane obilježavati tradicionalno

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je ocjenilo da se vjerski blagdani u sandžačkim opštinama posljednjih nekoliko godina obilježavaju na neuobičajen način koji nema nikakvog utemeljenja u vjerskoj tradiciji.

Osudivši način obilježavanja Ramazanskog bajrama na ulicama u Novom Pazaru Bošnjačko nacionalno vijeće je, kao najviše predstavničko tijelo svih Bošnjaka u Republici Srbiji, pozvalo sve građane na očuvanje vjekovnog razumijevanja i zajedničkog života i da svoje vjerske blagdane obilježavaju na tradicionalan način, u krugu svojih porodica i prijatelja.

Kako se podsjeća u saopćenju Božić se u Priboju obilježavao uz pjevanje fašističkih pjesama kojima se pozivalo na nasilje i pokušavao zastrašiti bosnjački narod, te da je pjevanje na porodičnim veseljima gdje se poziva na nasilje prema Bošnjacima, i to od strane policajaca kao “čuvara reda i mira”, je nešto čemu je cijela javnost u Srbiji i regionu svjedočila.

“Kolone kamiona okićene zastavama paradirale su Novim Pazarom i uz jake sirene, upotrebu pirotehničkih sredstava i pjevanje nacionalističkih pjesama, najavljivale pravoslavni blagdan Bozić. Adekvatne reakcije nadležnih organa, predstavnika vlasti i institucija, ni u jednom slučaju nije bilo, što je dovelo do toga da se najava Bajrama u Novom Pazaru po prvi put desi uz vožnju kamiona i sirene, što je neuobičajeno i nepotrebno za jedan vjerski blagdan kakav je Bajram”, piše u reagiranju.

Bošnjačko nacionalno vijeće smatra da su izvještavanja medija, vezano za bajramsku kolonu kamiona koja je prošla Novim Pazarom, kao i načini na koji se posljednji događaji u javnosti tretiraju, izuzetno zabrinjavajuća, zlonamjerna i huškačka jer se, kko se ukazuje, pokušava izgraditi slika o etničkim i vjerskim tenzijama kojih zapravo nema.

“Novi Pazar je grad u kojem vijekovima žive zajedno Bošnjaci i Srbi, muslimani i pravoslavci, i on podjednako pripada svim građankama i građanima. Izuzetno su opasni i zlonamjerni pokušaji da se unese panika i naruši mir u gradu koji je sinonim za bogatstvo različitosti i život u harmoniji na svim nivoima”, predočava Bošnjačko nacionalno vijeće i poziva medije, predstavnike vlasti i institucije da ne unose nemir među građane Novog Pazara.

Svjedoci smo, dodaju, da se danima pokušavaju vještački izazivati napetost i netrpeljivost i to predstaviti kao stav i osjećaj građana Novog Pazara, a zapravo se prepoznaje djelovanje iz različitih centara.

“Umjesto da se pomirljivim tonom govori i nastoji da se ovakve situacije više ne ponavljaju, nama se najavljuju mogući novi vidovi eskalacije za predstojeće vjerske blagdane”, istaknuto je iz BNV-a.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: