Aktuelno Globus Politika Regija Srbija

Vučić senatorima SAD: Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i Republike srpske unutar BiH

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa američkim senatorima Odbora za spoljne poslove Krisom Marfijem i Džin Šejhin, kao i senatorom Odbora za oružane snage Tomom Tilisom, sa kojima je razgovarao o bilateralnoj saradnji, evropskim integracijama Srbije, situaciji u regionu, energetici i krizi u Ukrajini.

Kako je saopšteno nakon susreta Vučić je istakao da je unaprjeđenje saradnje sa SAD jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

“Trgovinska razmjena će ove godine dostići iznos od 1,2 milijarde dolara, što pokazuje značajan napredak u našim ekonomskim odnosima. Nadamo se dodatnom intenziviranju različitih vidova saradnje i realizaciji konkretnih projekata od obostranog interesa“, rekao je Vučić, stoji u saopštenju iz Kabineta Predsjednika Srbije..

Povodom krize u Ukrajini,Vučić je naglasio privrženost Srbije poštovanju načela međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država, o čemu, kako se navodi, svjedoči i glasanje Republike Srbije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i drugim međunarodnim tijelima.

Tokom razgovora sa američkim senatorima Vučić je zahvalio na kontinuiranoj podršci Vašingtona putu Srbije ka punopravnom članstvu u EU.

„To je jedan od naših prioritetnih spoljnopolitičkih ciljeva i strateško opredeljenje Srbije“, istakao je Vučić.

Razgovarajući o situaciji u regionu, Vučić je naglasio da Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i Republike srpske unutar BiH.

On je dodao da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i jačanje saradnje u svim oblastima, a posebno u oblasti ekonomije, jer samo takav region omogućava održiv razvoj i same Srbije.
Srbijanski predsjednik je, kao primer uspješne regionalne saradnje, naveo Inicijativu „Otvoreni Balkan“, čiji je cilj je, pojašnjava se u saopštenju, dalji razvoj regiona i podizanje životnog standarda svih njegovih građana.

Senatori SAD čestitali su predsjedniku Srbije pobjedu na nedavno održanim izborima. Oni su naglasili značaj saradnje Srbije i SAD, istakavši da unaprjeđenje odnosa dviju zemalja vodi jačanju ekonomske i političke saradnje.

Foto: https://www.facebook.com/buducnostsrbijeavucic/posts/527101295669688

Povezane vijesti

%d bloggers like this: