25 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Srbija

Vučić za dešavanja u Mitrovici okrivio veliku zapadnu silu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u Raškoj u obraćanju Srbima s Kosova nakon jutrošnjih incidenata kazao kako ” da iza današnjeg upada specijalaca ROSU u Sjevernu Mitrovicu i Zvečan stoje zapadne sile, odnosno jedna velika zemlja”.

Vučić je nakon susreta u Raški obiša jedinici srpske Žandarmerije stacionirane u Kraljevu

Kako prenosi faktor.ba Vučić nije želio kazati na koju državu misli, ali je provukao, sigurno mu se nije omaklo, “da je riječ o sili koja pripada državama Kvinte i nije dio Evropske unije”. Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Njemačka, Francuska i Italija čine Kvintu i ovdje skoro da nestaje Vučićeva “zagonetka”.

U pitanju mogu biti samo SAD ili Velika Britanija koje su istog dana, 18. februara 2008. godine priznale nezavisnost Kosova, mada je mnogo izvjesnije da su u pitanju Amerikanci koji su od svih zapadnih zemalja i politički i sigurnosno najprisutniji u ovoj nekadašnjoj jugoslovenskoj pokrajini.

Vučić je ovim izjavama ako ne prešao crvenu liniju, onda sigurno stao na nju. Za pretpostaviti je da Srbe prisutne na današnjem “druženju” sa “svesrpskim vođom” baš i nije zanimalo šta se dešava u Bosni i Hercegovini i njenom entitetu Republika Srpska, dosta im je njihovih problema, ali je Vučić po ko zna koji put pričao o dijelu naše države.

“Pred Srbijom je težak period, tražit će nestanak Republike Srpske prije proljeća. Sve to pada na pleća Srbije, a sve to rade najmoćnije zemlje svijeta”, ustvrdio je Vučić.

Šta je bio motiv da se Vučić na Kosovu sjeti BiH i RS-a? Velikosrpski projekat doživio je stanovite izmjene. Vučić je devedestih godina prošlog vijeka iz krila svog političkog učitelja, ratnog zločinca Vojislava Šešelja sanjao granice “velike Srbije” na potezu Karlobag – Ogulin – Karlovac – Virovitica. Ta je opcija nemoguća, traži li Vučić kompenzaciju u BiH?

A šta se dešava u BiH? Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i čelnik Saveza nezavisnih socijaldemoktara na tragu ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića svakodnevno bljuje nacionalističku vatru i sve radi na razbijanju BiH i otcjepljenju RS-a.

“Promovisali smo program koji se zove “Samostalna Srpska u okviru dejtonske BiH”#,  kazao je Dodik, te istakao da će do kraja mjeseca zakazati sjednicu Glavnog odbora SNSD-a na Palama.

A taj “program” datira još od 2012. godine, a 2015. našao se i u Deklaraciji SNSD-a.

Ni opoziciji u RS-u nisu mrske ove ideje, ali su za razliku od Dodika hladne glave. Tako Mirko Šarović (Srpska demokratska stranka) i Branislav Borenović (Partija demokratskog progresa) kao i Dodik smatraju da su bile nepotrebne (?!) intervencije visokog predstavnika u smislu nametanja zakona o Zabrani negiranja genocida i ratnih zločina. Ne postoji suštinska razlika između njih osim što Dodik po svemu sudeći ide do kraja, dok opozicija predvođena Šarovićem je tek prividno oprezna.

 

Izvor: faktor.ba

Foto: PrtSc https://www.instagram.com/p/CU-VOq7scRu/

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: