16 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus Turska

U Turskoj uhvaćeni članovi iranske špijunske mreže

Nacionalna obavještajna agencija Turske (MIT) i policija razbili su špijunsku mrežu koja je pokušala oteti bivšeg iranskog vojnika iz Turske u Iran, javlja Anadolu Agency (AA).

U operaciji turske obavještajne jedinice i policije, 24. septembra 2021. godine, uhvaćeno je ukupno osam osoba, uključujući dva iranska agenta, koji su pokušali oteti bivšeg iranskog vojnika inicijala M. A., koji boravi u turskom gradu Vanu, u Iran.

MIT je utvrdio da iranski obavještajci pokušavaju razviti mrežu u Vanu s budžetom od 30.000 dolara kako bi oteli osobu M. A. i odveli je u Iran.

Tim Nacionalne obavještajne agencije Turske i policija potom su pratili članove špijunske mreže.

Utvrđeno je da su, prema uputama iranskih obavještajnih službenika, članovi mreže ponudili 10.000 dolara osobi inicijala M. E., supruzi bivšeg vojnika M. A. u zamjenu za njenu pomoć u otmici, te prijetili da će naškoditi njenoj porodici koja živi u Iranu ako ona na to ne pristane.

Nakon što je otkriveno da su iranski obavještajci 24. septembra poslali dvije osobe u Van da vozilom otmu M. A. u Iran, MIT i policija su ih spriječili u tome.

Naime, 24. septembra, oko 21 sat po lokalnom vremenu, privedeni su iranski državljanin S. S. i turski državljanin M. E. A. dok su pokušavali ući u dom u kojem je stanovao bivši iranski vojnik.

U nastavku operacije uhvaćeno je još šest turskih državljana, članova špijunske mreže.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: