23 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Politika Srbija

Vulin o paternalističkom odnosu prema BiH: Džaferović u Novom Pazaru razgovarao sa Ugljaninom, koji je govorio kako treba otcjepiti takozvani Sandžak

Aktuleni ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin je u jutarnjem dnevniku Radio televizije Srbije izjavio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić predsjednik svih Srba i da je njegovo pravo i obaveza da vodi računa o svim Srbima gdje god da žive.

Vulin sa muftijom Mevludinom Dudićem (foto: IZuS, arhiv)

Srbijanski ministar policije je preko režimskih medija i sajta MUP-a ponovio političku poruku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića upućenu nakon susreta sa političkim predstavnicima Srba iz Bosne i Hercegovine, odnosno entiteta Republika Srpska, prošle sedmice.

Kako je objavljeno na sajtu MUP-a Srbije Vulin je, odgovarajući na opaske bosanskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića da niko ne treba da se paternalistički odnosi prema BiH i da Srbija nema nikakve veze sa imenovanjem visokog predstavnika u BiH,  poručio  da je vrlo prirodno da Srbija razmišlja o sudbini Srba u BiH, jer niko drugi neće.

“Niko se prema Bosni i Hercegovini ne odnosi paternalistički, mi samo vodimo računa šta se dešava sa srpskim narodom u BiH, kad niko drugi neće, a neko mora. Nije to nikakvo miješanje, ali je vrlo prirodno da razmišljamo o sudbini srpskog naroda. Gospodin Džaferović je odlazio u Novi Pazar i razgovarao sa Ugljaninom, koji je govorio kako treba otcjepiti takozvani Sandžak, riječ mu nismo rekli, a mi ne smijemo da razgovaramo sa Srbima. Odmah je problem kada mi razgovaramo sa Srbima, a Republika Srpska kao međunarodno priznati entitet ne može da se poredi sa Raškom oblasti ni na koji način”, kazao  je ministar Vulin, objavljeno je u petak na zvaničnom sajtu MUP-a Srbije.

Ministar Vulin je rekao i da je samo Aleksandar Vučić u stanju da okupi i ujedini sve Srbe.

“Predsjednik Aleksandar Vučić jeste predsjednik svih Srba i njegovo pravo i njegova obaveza je da razgovara sa Srbima kad god osjete da im je teško i da im treba podrška njihove matice. Predsjednik Vučić je sabrao sve predstavnike Republike Srpske i iz vlasti i iz opozicije, što nije lako. Zaista smo osjetili jednu potrebu da se ostvari jedinstvo svih važnih faktora u političkom životu Republike Srpske kako bi Srpska bila sačuvana. To može da uradi samo predsjednik svih Srba, to može da uradi samo Aleksandar Vučić”, istakao je Vulin i dodao da bi Džaferović trebao da pazi šta želi, jer će mu se možda i ostvariti.

“Gospodin Džaferović je rekao još jednu vrlo zanimljivu rečenicu da očekuje od svojih susjeda da se ponašaju prema BiH sa istim poštovanjem sa kojim se Bosna ponaša prema njima. Da li to znači, gospodine Džaferoviću, poslje vaše izjave da je Kosovo nezavisno, da je i Republika Srpska nezavisna? Budite pažljivi sa onim što želite, možda vam se i ostvari”, poručio je ministar Vulin bosanskom članu Predsedništva BiH prilikom gostovanja na RTS-u.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: