20 Aprila, 2024
Zanimljivosti Zdravlje Život

Vuna – prirodni dar

Od postanka čovjeka pa sve do dan danas, čudotvorno dejstvo vune je od velike je zdrastvene koristi.  Kroz historiju vuna se koristi za proizvodnju odjeće. Vuna sadrži lanolin-prirodna mast koja štiti vunu, a na čovjeka djeluje pozitivno iz brojnih razloga. Njeno blagotvorno dejstvo na mišiće, zglobve i kičmu ublažava bolove i stimuliše cirkulaciju.

Vuna ne izaziva alergije i dozvoljava disanje kože, a najbolji je saveznik konfora spavanja i zaštite od hladnoće i vlage.

Lanolin- prirodna mast koju sadrži vuna, koisti se u medicini za pravljenje antireumatskih krema i krema za njegu kože. Jedna od najvažnijih osobina jeste da na viruse i bakterije djeluje rezistentno jer sadrži aminokiseline koje im ne daju opstanak.

Kako je potvrdilo više naučnih strživanja vunina vlakna djeluju na receptore u koži i ubrzavaju oporavak i prestanak bola. Vuna održava konstantnu temperaturu tijela štiteći je od hladnoće i znojenja.


Vuna je izgrađena od prozirnih ćelija sa mnogo vazdušnih čepova, tako daje izolaciju, mehkoću i lahkoću.
Tijelo zagrijano vunom poboljšava cirkulciju krvi i pozitivno djeluk na unutrašnje organe.

Takođe treba napomenuti da vuna ima visok nivo apsorbcije vlage čak i do 40 posto bez osjećaja vlažnosti. Vlaga isparava iz dlake ostavljajući je suhom. Ne izaziva alergije i dozvoljava disanje kože.
Najvažnije je da je vuna veliki prijatelj zdravlja čovjeka i odličan prirodni izolator.

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: