Aktuelno Društvo Srbija

YIHR: MUP Srbije brani zločinca Mladića

Foto: Danas

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) u Srbiji sopštila je da je danas od MUP-a Srbije primila rješenje o zabrani skupa prijavljenog za utorak 9. novembra u okviru kog je planirano uklanjanje murala Ratku Mladiću na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića u Beogradu.

 

Iz ove organizacije je ocjenjeno da zabrana ovog skupa predstavlja obračun policije Srbije sa ostacima antifašističke i mirovne tradicije ove zemlje, dok u isto vrijeme, umjesto zaštite sloboda i prava građana i građanki Srbije štiti lik i slavi krivična djela ratnog zločinca Ratka Mladića zajedno sa ekstremističkim grupama.

“Skup i uklanjanje murala koordinisano je zajedno sa stambenom zajednicom, a na osnovu rešenja o uklanjanju koje je izdala komunalna milicija. Inicijativa mladih za ljudska prava je preuzela odgovornost da pomogne u tehničkom uklanjanju murala i pozove ljude slobodarskog duha da se zajedno usprotivimo ratnim zločincima u javnom prostoru. Uprkos tome, u obrazloženju zabrane skupa navodi se da bi moglo doći do “međusobnog fizičkog sukoba” zbog “okupljanja većeg broja lica koja bi izrazila negodovanje i protivljenje skupu”. Ovakvo obrazloženje razumemo kao gušenje svakog oblika javnog okupljanja koji je jasno protiv mržnje, koje samim tim otvara put nekažnjivosti i slobodu terora za ekstremističke grupe”, navodi se u reagiranju povodom policijskog rješenja.

Ističe se da je ovog puta jasno da je uklanjanje murala Ratku Mladiću pogodilo u srce tame vlasti – pitanje odnosa prema ratnim zločinima – pa je mehanizam zabrane usmjeren ne prema huliganima nego prema antifašistima.

“Nijedan ekstremni desničar neće biti procesuiran zbog pretnji upućenih Inicijativi i pojedincima koji su pozivali na ovaj skup, a ipak su njihove pretnje dovoljan razlog da se uskrate ustavna prava. To na prvi pogled zvuči kao paradoks, ali u našoj stvarnosti to pokazuje suštinsku podršku države ekstremnim nacionalistima. Država godinama pokušava da izjednači dve grupe, predstavljajući nas ekstremima – sa jedne strane oni koji se zalažu za mir, za poštovanje žrtava, za poštovanje sudskih presuda, a sa druge strane nasilnici koji baštine fašističke i kolaboracionističke tradicije. Ta podela je potpuno veštačka, ali je apsolutno jasno na čijoj je strani država – jer je zabranom skupa i onemogućila uklanjanje murala Ratku Mladiću. Država je sačuvala mural Ratka Mladića”, smatraju iz Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) u Srbiji .

Inicijativa je večeras podnijela žalbu na ovu zabranu, i kako su poručili “sigurno će na sudu u narednim mjesecima ili godinama dobiti potvrdu da je zabrana protivzakonita. Ali ključno pitanje je – ko će ukloniti Ratka Mladića sa izloga našeg glavnog grada?”

Kandić: Skup zabranio Vulin, ohrabrenje i podrška za hiljadu novih murala ratanim zločincima

Aktivistica Nataša Kandić na svom je Twitter profilu poručila da je skup na kojem je mural trebao biti izbrisan zabranio ministar Aleksandar Vulin.

“MUP Srbije (čitaj ministar Vulin) u odbrani Ratka Mladića poništio rješenje komunalne policije da se sa zgrade ukloni mural. To je ohrabrenje i podrška za hiljadu novih murala ratanim zločincima. Besramna vlast”, napisala je Kandić.

Mural sa likom Ratka Mladića osvanuo je 23. jula u Beogradu, na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića. Već 24. jula crvenom bojom ižvrljana je ruka kojom Mladić salutira. “Beokom servis” saopštio je da je Komunalna inspekcija GO Vračar naložila uklanjanje grafita. Ni tri mjeseca nakon iscrtavanja murala, reakcija inspekcije i nadležnih komunalnih službi nije bilo, a 3. novembra Inicijativa je najaviila uklanjanje murala za utorak, 9. novembar i prijavila skup Policijskoj stanici Vračar.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: