23 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Za dugotrajno rješenje u kriznim situacijama projekat “Zajedno za aktivno građanstvo”

U cilju da zajednica dobija dugotrajno rješenje za glavna pitanja u kriznim situacijama u Novom Pazaru je danas predstavljen projekat “Zajedno za aktivno građanstvo” , koji finansira Vlada Švajcarske, a realizuju Udruženje Svetionik, Fondacija Front, TV Connect i TAKT mediji.

Kako je predočeno ovaj projekat “Zajedno za aktivno građanstvo” sadrži web platformu koja funkcioniše na principu umrežavanja humanitarnih organizacija na području Sandžaka, kao i strategiju djelovanja i komunikacije organizacija civilnog društva i institucija u slučaju pandemija.

“Cilj izrade web-platforme, preko koje bi se uvezale sve humanitarne organizacije, neformalne grupe i pojedinci iz Sandžaka, a koje se bave humanitarnim radom, je spriječavanje dupliranja donacija i vođenje evidencije o pruženoj pomoći i donacijama koje pristužu institucijama i pojedincima”, rečeno je danas na prezentaciji u gradskoj upravi Novog Pazara.

Druga strategija tiče se udruženog djelovanja i komunikacije organizacija civilnog društva i institucija u slučaju pandemije.

“Podsjećamo da je jedan od dodatnih problema koji su se dešavali na ljeto 2020. godine u jeku pandemije, bio problem nedostatka komunikacije, zatim dezinformacije i nepotrebno dupliranje donacija”, predočili su u svom prijedlogu.

Kako je sopšteno,  ovim projektom se žele izbeći slične situacije koje su nam stvarale dodatne poteškoće u kriznom periodu, jer zajednica dobija dugotrajno rješenje za glavna pitanja u kriznim situacijama.

Institucije koje će učestvovati u izradi Strategije na lokalu su Grad Novi Pazar, Dom zdravlja, Opšta bolnica, Krizni štab grada, te udruženja i pojedinci koji su aktivno delovali u vreme pandemije.

Projekat je podržan od strane švajcarske Vlade i Helvetas Swiss-a, kao i Udruženja građana za demokratiju i građansko obrazovanje.

Na sastanku, kome je prisustvovao i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, dogovoreno je da će grad Novi Pazar aktivno podržati i pomoći realizaciji projekta.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: