30 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Nekategorisano Novi Pazar Sandžak

Osuda napada na Aladina Paučinca: Sigurnost građana Novog Pazara i dalje ugrožena, niko se ne može osjećati sigurnim

Novopazarske organizacije civilnog društva i građanski/e aktivisti/kinje najoštrije su osudili napad na Aladina Paučinca, predsjednika Inicijative slobodnih građana i kandidata za odbornika u Skupštini grada Novog Pazara.

„Ovakvo nasilničko ponašanje, bez obzira od koga dolazi, bez obzira da li ima političku pozadinu ili ne, je apsolutno nedopustivo i prijeti da nas vrati u vrijeme za koje smo mislili da je naša ružna prošlost, u vrijeme kada su uzburkane “stranačke strasti” inspirisale upotrebu svakog oblika nasilja, čak i sa smrtnim ishodom, zbog bilo kakve razlike u mišljenju i uvjerenju“, navodi se u reagiranju.

Podsjećaju građane i političke partije da je u toku predizborna kampanja, vrijeme posebno pojačanih “partijskih emocija” i apeluju na sve da učine dodatan napor ka dostojanstvenom i korektnom ponašanju u javnom prostoru.

„Od političkih partija i drugih učesnika u izbornom procesu zahtjevamo da iz svojih govora i ponašanja izbace sve ono što bi moglo da doprinese širenju netolerancije, mržnje i nasilja. Na žalost, ovakvi događaji nas dodatno ubjeđuju da je sigurnost građana/ki Novog Pazara i dalje ugrožena i da se na ulicama našeg grada niko ne može osjećati sigurnim. Takvu situaciju naročito pogoršava neadekvatno reagovanje policajaca prisutnih na mjestu gdje se ovaj nasilnički čin odigrao. Zbog toga od policije i drugih nadležnih organa zahtjevamo da profesionalno i u skladu sa zakonom obavljaju svoj posao i da procesuiraju vinovnika napada. Takođe, od njih zahtjevamo da o svim postupcima i preduzetim mjerama u ovom slučaju o tome obavještavaju javnost“, navode iz organizacija civilnog društva.

Naglasimo da „opšta nekultura i nepristojnost, vrijeđanje dostojanstva ličnosti, a naročito nasilje u javnom prostoru ne smiju biti dozvoljeni i tolerisani bilo kada, pa i u predizborno vrijeme“.

„Kultura političke borbe podrazumjeva takmičenje programa, razložno iznošenje činjenica i argumenata uz postupanje u skladu sa demokratskim vrijednostima, načelima i procedurama“, piše u saopštenju koje potpisuju Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Akademska inicijativa Forum 10″, Zibija Dervišhalidović Šarenkapić građanska aktivistkinja, Urban-In, Svetionik i Takt-info.


Građanski aktivista i kandidat za odbornika liste “Građanski pokret Sandžaka – Za život dostojan čovjeka” Aladin Paučinac napadnut je jučer dok je u prenosu uživo na društvenim mrežama komentarisao izvođenje građevinskih radova u novopazarskom naselju Teferič.

Uz psovke i uvrede, ali i udaranjem po licu i provociranje rukama, na Aladina Paučinca je nasrnuo Vahid Smailagić koji je ove godine osuđen za krivično djelo nasilničko ponašanje u saizvršilaštvu, zbog fizičkog napada, također na građanskog aktivistu Irfana Ugljanina i bivšeg direktora JKP “Čistoća”, Hivza škrijelja, 1. februara 2021. godine u jednom ugostiteljskom objektu u Novom Pazaru.

Policijska uprava u Novom Pazaru se do sada nije oglasila u vezi ovog događaja, a Aladin Paučinac je odbio da u svojstvu građanina da izjavu policijskim službenicima, izražavajući nepovjerenje u njihovo postupaanje.

Paučinac je najavio pokretanje krivičnih postupaka i tužbi protiv Vahida Smailagića i kao i odgovornosti prema policijskim službenicima.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: